Ad: k neúčasti juniorov na slovenských súťažiach Tlačiť E-mail
04. 09. 2009
Vážení členovia P-SBZ,

Vážení členovia P-SBZ,

Rád by som reagoval na článok, ktorý sa venuje neúčasti slovenských juniorov na domácich súťažiach. Chcel by som poukázať na to, že väčšina bridžistov na Slovensku s bridžom začala na vysokej škole, resp. ešte neskôr. Preto si neuvedomujú problémy, ktorým juniori vo veku 14-16 rokov musia čeliť. Vaša ochota uhradiť nám v plnej miere štartovné či ubytovanie je iste veľmi dôležitá, ale nezasahuje úplne jadro problému. Preto by som chcel rozobrať chyby, ktoré podľa mňa P-SBZ robí pri organizovaní turnajov a ich propagácii medzi juniormi.

 

Termíny

Jedným zo základných problémov neúčasti juniorov je zlé rozvrhnutie termínov súťaží. Napr. v máji a na začiatku júna boli v pláne tieto turnaje a súťaže:

-        GP Košice 8-10.5.

-        II. liga – Západ v Topoľčanoch 16.5.

-        II. liga – Západ v Nitre 23-24.5.

-        GP Bratislava 29-31.5.

-        Prebor Mládeže - Duchonka 5-7.6.

Takýto prebytok turnajov za jeden mesiac je nezvládnuteľný v prvom rade pre rodičov a dokonca aj pre niektorých juniorov. Každý junior, pokiaľ hrá ligu, sa jej zúčastní, pretože ide o hlavnú bridžovú súťaž počas roka a v každom prípade pôjde na Duchonku, lebo to je turnaj určený práve pre juniorov. Bohužiaľ juniori po troch víkendoch za mesiac venovaných bridžu radšej oželejú účasť na oboch Veľkých cenách. Dokonca si myslím, že samotné termíny GP Košice a GP Bratislava tri týždne po sebe sú nevhodné.

 

Cez prázdniny zase nastal problém s MS v Poprade. Ich termín sa kryl s juniorským sústredením na Morave. Každý junior sa určite radšej rozhodne ísť na týždeň za bridžom na Moravu, kde môže hrať so seberovnými juniormi z Čiech a má viac času sa v bridži zdokonaľovať a je naňho menší nátlak. Účasť na oboch súťažiach nebola možná hlavne preto, že vymeškanie prvého dňa by už znamenalo neúčasť v celotýždennej súťaži párov.

 

Ak sa teda organizátori turnajov nedohodnú na vhodnom rozvrhnutí termínov počas celého roka, nemajú šancu prilákať juniorov na ich súťaže.

 

            Komunikácia s rodičmi

Avšak najväčším problémom neúčasti je komunikácia kompetentných s rodičmi. Pre niektorých juniorov, ako napríklad v Nitre, je nemožné zohnať si pedagogický či rodičovský dozor.

 

Taktiež propagácia podujatí zaslaním mailu pár juniorom (kapitánom ligových družstiev) je naivnou snahou mobilizovať juniorov. Môžem z vlastnej skúsenosti povedať, že žiadať rodičov, aby pustili svoje deti na súťaž skrz samotných ratolestí alebo ligových kapitánov je absolútne márne.

 

Preto je podľa mňa jedinou šancou osobný prístup k rodičom. Tí predovšetkým musia mať všetky informácie o súťaži, o doprave, ubytovaní a stravovaní a záruky za bezpečnosť ich dieťaťa, potom prístup rodičov bude určite iný. Ak chcete juniorov na súťažiach, dosiahnu to iba osoby, ktorých rodičia poznajú a dôverujú im a musia mať možnosť kedykoľvek sa na nich obrátiť ak niečo nie je v poriadku alebo proste len tak pre kontrolu. Moja účasť na GP Bratislava bola podmienená práve tým, že môj partner (Ivan Surovka) sa osobne pozhováral s mojou matkou a presne jej vysvetlil ako a kde sa so mnou v Bratislave stretne, ako bude súťaž prebiehať a ako sa dostanem domov.

Rovnako i účasť na sústredení na Morave bola možná iba preto, že s nami osobne išiel p. Tatranský.

 

Uverejnenie listu rodičom školopovinnej mládeže na stránke SBZ (ktoré kompetentných zjavne uspokojilo) sa výrazne minulo efektu. Návštevnosť rodičov i samotných juniorov na webe SBZ je chabá alebo žiadna. Preto si tento list nemohli prečítať tí, ktorým bol list určený.

 

Krátky záver: Pokiaľ sa v SBZ nenájdu ľudia, ktorí budú zodpovedne riešiť tento problém, účasť juniorov na súťažiach bude sporadická alebo žiadna minimálne nasledovných 4-5 rokov. Či mám pravdu, alebo nie ponechám na úsudok čitateľa.

 

Jakub Strúčka

Slovenský junior

 


Ďalšie články na túto tému: