Správa o činnosti P-SBZ za rok 2009 Tlačiť E-mail
31. 08. 2009
Správa o činnosti P-SBZ za rok 2009

Od predchádzajúcej konferencie v októbri minulého roku neuplynulo 12 mesiacov, v porovnaní s vlaňajškom nemáme za sebou účasť reprezentačného družstva na tak významnom podujatí akými boli hry v Pekingu a ani nemáme ukončené zápolenia v Prvej lige. Napriek tomu je v slovenskom bridžovom dianí čo hodnotiť.

Keď už som naznačil ligu, tak v porovnaní s minulými ročníkmi boli na základe skúseností doplnené propozície, ktoré však neznamenali zásah do hracieho systému a dá sa povedať, že sme si na spôsob súťaže v oboch ligách zvykli. V tejto súvislosti spomeniem výmenu na poste koordinátora, kde Milana Krajča nahradil Vojtech Belčák. Na jarnom prvoligovom sústredení som v mene P-SBZ poďakoval za dvojročnú prácu na tomto poste a bola mu odovzdaná odmena. Veľkou zmenou bolo zavedenie vložného za účasť družstva v lige, čo bolo tiež dôsledkom nepriaznivého dopadu organizovania súťaže na zväzové financie za predchádzajúce dva roky.

Nový koordinátor čelil hneď na začiatku náročnej úlohe so zabezpečením Západnej konferencie druhej ligy, kde sa v termíne prihlásil malý počet tímov. Riešenie sa našlo, ale termín prihlasovania musel byť posunutý o vyše 4 týždne, kedy sa dodatočne prihlásilo viacero juniorských družstiev. O podmienkach ich účasti sa ešte v tejto správe zmienim. Tento rok sa problém s dodržiavaním harmonogramu a posúvaním termínov jednotlivých zápasov presunul z východu na západ. Po prvýkrát sú rozdania v prvej ligy pripravené pomocou miešacieho stroja so všetkými pozitívami, ktoré s tým súvisia. Kúpou miešacieho stroja sa aktivity SBZ smerom k materiálnemu zabezpečeniu neskončili a podľa finančných možností budeme na zlepšení ďalej pracovať.

Čo sa týka reprezentácie, aj vďaka finančnej podpore z Ministerstva školstva sa nám podarí tento rok vyslať reprezentačné družstvo na dve podujatia. Prvým boli otvorené majstrovstvá Európy v San Reme, kde sa zúčastnilo družstvo v zložení Velecký-Filip, Henc-Lohay aj za významnej finančnej podpory KBK, za ktorú chcem v mene zväzu a spomínaných 4 hráčov poďakovať Košickému bridžovému klubu. Hodnotenie účasti slovami toho najpovolanejšieho, kapitána družstva Eda Veleckého, ste si mohli prečítať na stránke SBZ. Škoda, že dobré a vyrovnané výkony sa nepodarilo páru Velecký-Filip korunovať postupom do vyraďovacích bojov, pričom o tesnom výsledku sa rozhodovalo v posledných rozdaniach. Na tomto mieste musím vyzdvihnúť dlhodobú a hlavne systémovú prípravu (pravidelné hracie dni nasledované hodnoteniami a analýzami), ktoré vybraní hráči reprezentačného výberu pod vedením kapitána Eda Veleckého absolvujú. Druhým podujatím bude ďalší ročník Hier malých zväzov, ktorý sa po dvoch rokoch sťahuje z Monaka do litovského Vilniusu. Aj tu posielame štvoricu, tentoraz v zložení Henc-Lohay, Kemeňová-Tomčáni a budeme im na prelome septembra a októbra držať palce.

Po vlaňajšej konferencii, keď sme Ivana Tatranského nepotvrdili do funkcie člena P-SBZ sa Ivan rozhodol venovať mládeži pod hlavičkou novej organizácie, NBC. P-SBZ, vedené hlavne snahou neizolovať budúcu generáciu potenciálnych bridžistov na Slovensku sa rozhodlo reagovať na výzvu NBC a podpísať rámcovú dohodu o spolupráci. Rámcová dohoda je charakterizovateľná ako ústupok zo strany SBZ, ale ústupok, ktorým sme chceli symbolicky podať ruku a splniť to, čo sme vlani v októbri povedali o pokračovaní podpory jeho aktivít pri výchove mládeže, ktoré sú v súčasných podmienkach obdivuhodné a nech už ich Ivan organizuje pod hlavičkou SBZ alebo inej organizácie. Jednoducho naša predstava bola, že mládežníci nesmú pocítiť osobné výhrady, ktoré máme my starší medzi sebou a ďalej sa uvidí. Zatiaľ by som nechcel hovoriť o hodnotení spolupráce, lebo od podpisu uplynulo menej ako pol roka. Môžem hovoriť len o svojich osobných skúsenostiach:

- vďaka podpísaniu zmluvy sa do Západnej konferencii druhej ligy prihlásilo 5 žiackych a juniorských družstiev, ktoré dostali možnosť stretnúť sa s druhou vlnou bridžistov, porovnať sa a vôbec spoznať sa navzájom medzi sebou a s inými hráčmi, ktorí im vedia poradiť a pomôcť,

- okrem odpustenia štartovného P-SBZ rozhodlo o čiastočnej úhrade cestovných nákladov týchto žiackych a mládežníckych družstiev,

- SBZ sa rozhodol prispieť hlavnému organizátorovi juniorského preboru na Duchonke v hotovosti čiastkou 10 EUR za každého účastníka na základe oficiálnych výsledkových listín. Toto si druhá strana vysvetlila tak, že najprv nám hotel poslal faktúru, čo SBZ odmietlo uhradiť a následne od nás NBC pýtalo v hotovosti 380,- EUR, hoci podľa výsledkovej listiny splnilo kritériá iba 37 žiakov. Aj by som povedal, že provokatívny spôsob práce sa u niektorých ľudí nemení.

- NBC chýba, alebo aspoň P-SBZ nebol doteraz predložený spôsob prípravy mládežníckej reprezentácie, ktorej sa chce NBC venovať. Hoci na šírku základne sa pozerá veľmi optimisticky, niečo iné je podchytiť tých najšikovnejších a najusilovnejších a venovať sa im špeciálne. Motivovať ich, aby sa neuspokojili so slovenským priemerom. Táto časť mi chýba a hoci sú v školách prázdniny, zatiaľ nemám informácie, či NBC v tomto období na príprave plánu pracuje.

- na základe kontaktov a rozhovorov s mladými sme na webovej stránke SBZ zverejnili výzvu pre mladých a ich rodičov. Napriek tomu sa na kvalitnejšie obsadených podujatiach, ktoré na Slovensku organizujeme, na rozdiel od susedných štátov, kde je takéto stretávanie a porovnávanie úplne bežné a všetci to berú ako prospešné, naši mladí sa neobjavili. Od podpisu zmluvy s NBC sa žiaci zúčastnili VC KE v počte nula, VC BA v počte 1 (aj to iba v páraku) a MS SR v počte nula. Ťažko mi je uveriť, že je to náhoda.

Tieto znaky ma oprávňujú sa domnievať, že NBC nami podanú ruku chápe ináč, než sme si to v P-SBZ predstavovali, ale, ako som povedal, ešte je na hodnotenie skoro.

Počúvli sme hlasy účastníkov Majstrovstiev Slovenska z minulých rokov a rozhodli sme sa posunúť termín podujatia na august, skrátiť ho na 4 dni a zmeniť aj miesto konania a zatraktívniť účasť podstatným zvýšením finančných odmien. Radšej sme všetky spomínané zmeny urobili naraz, čo si vyžiadalo prácu, ktorá presiahla obdobie od predchádzajúcej konferencie. Zatiaľ môžeme povedať, že sa stretávame v atraktívnejšom prostredí, Hotel Satel pripravil organizátorom lepšie zázemie, ako účastníci máme jednoduchšiu dostupnosť a širšie možnosti vedľajšieho vyžitia., Ako to dopadne, uvidíme pri záverečnom vyhodnotení. Na tomto mieste chcem vyzdvihnúť prácu Lojza Zlackého a Vojtecha Belčáka, ktorí v mene SBZ rokovali s viacerými zariadeniami, osobne ich navštívili, podrobne „prevetrali“ vhodných kandidátov a teraz vidíme výsledok.

V termínovom kalendári SBZ figurovalo na tento rok ešte jedno podujatie, ktoré organizačne zabezpečilo P-SBZ, a to VC BA. Budem kritizovať vlastných: ako ste si mohli všimnúť (osobne alebo následne na základe výsledkovej listiny), účasť bola podpriemerná a sklamali hlavne samotní bratislavskí hráči, ktorí neprišli na turnaj, ktorý je organizovaný pre nás Bratislavčanov. Je otázne, či o to, čo sme chápali v roku 2007 ako obnovenie tradície, je medzi bratislavskými bridžistami záujem. Na druhej strane, a to neznehodnocuje ani slabá účasť, by som v súvislosti s týmto turnajom rád vyzdvihol výsledky, keď na prvých dvoch miestach v párovom turnaji skončili slovenské páry Hriňák-Rezek a Kemeňová-Tomčáni a hneď za nimi obe reprezentačné dvojice a navyše pár Kemeňová-Tomčáni bol súčasťou víťazného družstva.

Na záver ešte v skratke spomeniem tri body. Po prvé je to ponuka zorganizovať Európske hry malých bridžových zväzov v roku 2013 v Košiciach. Prvé reakcie sú veľmi pozitívne ako zo strany predstaviteľov EBL, ktorý na daný rok ešte nemajú ponuku z iného mesta a aj zo strany mesta Košíc a prípravného výboru zabezpečujúceho rámec podujatí, ktoré sa uskutočnia v Košiciach, v európskom hlavnom meste kultúry 2013. Po druhé je to veľmi aktívna práca P-SBZ smerom k Ministerstvu školstva, kde sa nám aj v tomto roku podarilo, napriek všetkým negatívnym javom (viazanie rozpočtových prostriedkov začiatkom roku 2009, plošné obmedzenie výdavkov na šport, vznik centier olympijskej prípravy s účelovo vyhradenými prostriedkami) získať vcelku zaujímavý finančný obnos na činnosť SBZ a zabezpečenie reprezentácie. Chcem podotknúť, že od roku 2006 každý rok sa nám, ako malej organizácii, darí popri ďaleko silnejších, olympijských či mediálne atraktívnejších zväzoch, získať zo štátneho rozpočtu príspevok. Po tretie je to dobrá spolupráca medzi P-SBZ a najväčšími klubmi na Slovensku v KE a MI, kde sa ukazujú možnosti, ako môže klub pomôcť zväzu a naopak.

Ďakujem za pozornosť,

Peter Belčák

Poprad, 22. augusta 2009