Rozhýbte mozgové závity Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
29. 08. 2009

Rozhýbte mozgové závity

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – kárový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Hlavný hráč zobral prvý zdvih v ruke károvým kráľom a zahral srdcovú desiatku na impas, Východ zobral zdvih dámou.

Východ pozrel na stôl a mohli by ste si prakticky domyslieť, čo si v duchu povedal: "Vynášaj do slabosti". Slabosťou stola boli piky, preto Východ vrátil pikovú šestku. Pochopiteľné, ale bez akejkoľvek myšlienky.

Juh zobral zdvih pikovým esom a vyrazil tromfové eso. Juh mal dosť času dostať sa na výnos a stiahnuť súperom posledný tromf. Odovzdal len dva tromfy a trefové eso, teda záväzok splnil.

JEDNODUCHÁ DEDUKCIA

Jednoduchá dedukcia by pomohla Východu záväzok poraziť. Zahranie srdcovej desiatky malo Východu našepkať, že jeho partner má tromfové eso.

Juh potreboval všetky ostatné chýbajúce vysoké karty na svoj licit. Východ nemohol dúfať, že nájde akúkoľvek inú vysokú kartu v ruke partnera. Ale tromfové eso bohate stačilo.

Východ mal hneď stiahnuť trefové eso a potom zahrať svoj druhý tref. Západ sa dostane na zdvih srdcovým eso a vynesie ďalší tref, ktorý Východ šnapne a tým porazí záväzok.

Nebolo treba, aby bol Východ génius na to, aby porazil záväzok. Iba by musel chcieť používať svoje mozgové závity.

Väčšina bridžových hráčov rozmýšľa iba v štvrtine času, ako hlavný hráč. Je určité ospravedlnenie pre oddych od myslenia vtedy, keď ste tichý hráč, ale je bláznivé nechať mozog oddychovať vtedy, keď bránite.