Oprite sa o otvorenie Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráń   
29. 08. 2009

Oprite sa o otvorenie

Rozdával Západ, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Západ stiahol dve vysoké srdcia a potom zahral tromf. Juh, málo skúsený hráč, hral štyri kolá tromfov v pochabej nádeji, že niekto môže urobiť zlé odhodenie.

Napokon Juh stiahol trefové eso a vzdal sa. "Dva trefy nezjem", zamrmlal.

Potom Juh vyčítal partnerovi jeho skok na štyri piky. "Nemyslíš si, že z Tvojou kartou by stačilo licitovať tri piky?" spýtal sa. "Potom by sme neboli zbytočne vysoko".

Juh mal v podstate pravdu. Sever mal vedieť s kým hrá a nedávať partnerovi úlohy, na ktoré nestačí. Ak by však záväzok zohrával skúsenejší hráč, štyri piky by určite splnil.

VIE SA, KDE JE VŠETKA SILA

Na svoje otvorenie v druhej hre musel mať Západ všetky vysoké karty, ktoré hlavný hráč nevidí. Teda okrem esa a kráľa v srdciach musel mať Západ aj kráľa a dámu v trefoch.

Ak sa Juh spoľahne na otvorenie Západu, záväzok splní pomocou koncovej hry (pomocou eliminácie a vpustenia). Hlavný hráč stiahne dve kolá tromfov a potom tri kolá kár, končiac v ruke Juhu. Potom vynesie malý tref.

Západ musí priložiť trefovú dámu, aby získal zdvih. Ak potom Západ vráti tref, dolník stola získa zdvih. Ak Západ vráti čokoľvek iné, stôl šnapne a Juh zahodí stratový tref.

Keď ste začínali hrať bridž, učili vás spoliehať sa na licit partnera. Váš učiteľ vám mal povedať, že sa rovnako máte opierať o licit súpera.