Silná marka Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
29. 08. 2009

Silná marka

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcová sedmička

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril srdcovou sedmičkou a hlavný hráč nechal Východu zdvih na srdcovú dámu. Východ vrátil srdcovú desiatku k esu Juhu.

Juh vyniesol trefovú osmičku na impas, Východ odmietol tento zdvih. To je správne. Ak by mal Západ singl tref, na druhý tref by mohol signalizovať. Východ by potom vedel čo má vrátiť po tom, keď zoberie zdvih na trefového kráľa.

Juh pokračuje trefovou dámou a Východ musí zobrať kráľom. Západ musel priznať farbu, nemohol markovať. Východ musí hádať, akú farbu vrátiť.

OBYČAJNÉ HÁDANIE

Pre Východ je celkom normálne aby vrátil káro do slabosti stola. Alternatíva je vrátiť pika, do sily stola, a Východ by musel vedieť čítať myšlienky, aby takto zvláštne zahral.

Normálne vrátenie kára vyčarí na tvári Juhu široký úsmev, lebo mu umožní splniť záväzok, keďže urobí štyri trefové zdvihy, štyri kárové zdvihy a jeden srdcový zdvih.

Západ by sa mohol usmievať spolu s Východom, ak by v druhom zdvihu do srdcového esa zhodil srdcového kráľa. Táto nepotrebne vysoká karta do zdvihu, ktorý berie Juh, je signál ukazujúci vstup vo vysokej farbe a nie v nízkej farbe. Vysoká farba sú piky; nízka farba by boli v tomto prípade kára.

Signál by povedal Východu, aby vrátil pika keď dostane trefový zdvih. Namiesto splnenia záväzku, výsledok by bol mínus tri!!!

Nenechávajte svojho bridžového partnera hádať, keď máte možnosť informovať ho. Vtedy sa budete môcť pri bridži usmievať každý deň, na rozdiel od Vašich súperov.