Aký je súper? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
23. 08. 2009

Aký je súper?

Rozdával Sever, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – pikový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Západ uvažoval, že bude licitovať 5 pikov v obrane. Podľa dražby to vyzeralo tak, že by sa obrana vyplatila. Naozaj, Západ by odovzdal dve kára a dva trefy. V prvej hre proti druhej sa to vyplatí, aj keby prišla kontra.

Západ sa rozhodol nelicitovať piky v obrane, keď sa lepšie pozrel na hráča na Juhu. Vedel, že ak existuje spôsob, ako to rozdanie zmršiť, on je schopný nájsť ho. Aj sa tak stalo.

Hlavný hráč šnapol prvý pik na stole, stiahol tri kolá tromfov, a potom vyniesol kárového dolníka na impas. Ak by impas sedel, Juh by zobral 12 zdvihov.

ČO AK IMPAS NESEDÍ?

Ukázalo sa, že impas naozaj nesedel. Na stole už neboli tromfy, takže obrancovia si zobrali ešte dva piky a srdce. Zarobili 200 bodov; za dva pády s kontrou v prvej hre by stratili 300 bodov, pekný rozdiel, že?

Dobrý hlavný hráč by záväzok splnil. Po šnapnutí otváracieho výnosu na stole, hlavný hráč by vrátil zo stola károvú desiatku.

Východ môže vziať károvú dámu, ale na stole je ešte stále tromf, ktorý postráži piky. Aj keby Východ vrátil pik, aby vyrazil posledný tromf stola, Juh sa môže dostať späť do ruky károvým dolníkom, aby stiahol tromfy; potom už bude zvyšok kár možné odohrať. Žiadna iná obrana nespôsobí hlavnému hráčovi žiadne ťažkosti.

Keď uvažujete o obetnej dražbe (v angličtine "sacrifice bid"), pozrite sa lepšie na súperov. Ak odpasujete, možno budú zle zohrávať a padnú. Lepšie je brať než dávať.