Neplánované zločiny Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
23. 08. 2009

Neplánované zločiny

Rozdával Juh, Východ-Západ v druhej hre
Výnos – trefová dáma

Ako sa rozdanie hralo: Hlavný hráč získal prvý zdvih na stole trefovým kráľom, prešiel do ruky károvým eso a vyniesol z ruky malé srdce ku kráľovi na stole. Doteraz to šlo celkom fajn.

Hlavný hráč vrátil zo stola srdce a z ruky zahral desiatku, aby vyrazil eso. Naspäť prišiel trefový dolník k esu stola. Juh sa dostal do ruky pikom a vyniesol malé srdce.

Úbohý Juh. Srdcia sa nepodelili priaznivo, Východ vzal zdvih srdcovou deviatkou a vrátil pik. Teraz Juh musel stiahnuť svojich sedem zdvihov, aby nepadol viac ako dvakrát.

SKORÝ OMYL

Juh urobil chybu už vo štvrtom zdvihu, keď vyniesol zo stola druhé kolo srdcí. Bolo správne zahrať druhé srdce, ale chyba bola zahrať z ruky srdcovú desiatku.

Ak by sa šesť chýbajúcich srdcí delilo 3-3, Juh mohol zahrať čokoľvek a ustál by na nohách. Stratil by presne dva srdcové zdvihy. Aj ak by súper zobral druhý zdvih na deviatku, eso a dáma by v ďalšom kole srdcí vypadli do jedného zdvihu.

Ak však chýbajúce srdcia boli rozdelené 4-2, jediná šanca Juhu je zahrať v druhom kole srdcí z ruky malé srdce. Západ musí aj tak zahrať eso, preto by Juh mal hrať malé srdce. Hlavnému hráčovi zostane v srdciach desiatka a dolník, takže odovzdá zdvih iba na dámu a vyrobí si v ruke ďalšie dva srdcové zdvihy.

Väčšina z nás sa dostane k zločinu bez toho, že by sme to plánovali. Začíname sladkosťami a džemom, a pokračujeme až k vylúpeniu banky alebo zahadzovaniu zdvihov pri bridžovom stole. Ak vidíte zločin, ktorý spáchal Juh v tomto rozdaní, môžete si povedať, že by ste asi urobili to isté, ak by vás vaši rodičia a bridžové miniatúry nenaučili rozoznávať dobro od zla.