Ktorú dámu skorej Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
16. 08. 2009

Ktorú dámu skorej

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – trefová deviatka

Ako sa rozdanie hralo: Juh videl jedenásť ľahkých zdvihov a všimol si, že môže robiť srdcový impas a/alebo kárový expas. Ktorý z nich by mal skúsiť?

Ako šťastne ženatý muž, Juh chcel odolať pokušeniu červených dám a odohral štyri kolá trefov a potom tri kolá pikov. Napokon vyskúšal srdcový impas.

Západ zobral zdvih srdcovým kráľom a vrátil srdcového dolníka k esu hlavného hráča. Ten ešte niekoľko ďalších zdvihov bojoval, ale napokon odovzdal zdvih Východu na károvú dámu.

NESPRÁVNA DÁMA

Chybou hlavného hráča bolo, že myslel na nesprávnu dámu. Každý slobodný mladý muž by mu mohol poradiť, že kárová dáma je oveľa dôležitejšia, než srdcová dáma.

Po získaní prvého zdvihu, Juh by mal prejsť pikom na stôl a vrátiť malé káro. Ak má Východ károvú dámu, kárový dolník Juhu získa zdvih.

Čo ak Východ nemá károvú dámu? Vtedy ešte stále Juh môže slobodne konať. Bude môcť neskoršie vyskúšať srdcový impas.

Nepríjemnosť pri skúšaní srdcového impasu najprv spočíva v tom, že zväzuje hlavnému hráčovi ruky. Keď impas nesedí, už sa nemá ako pokúšať o tretí kárový zdvih.

Vždy keď máte viac možných zahraní pre splnenie záväzku, zvoľte také poradie zdvihov, ktoré Vás nezväzujú. Snažte sa začať zahraniami, ktoré vám nechávajú možnosť pokračovať niečim iným.

Úspešný bridžový hráč, tak ako zatvrdilý slobodný muž, sa nesmie nechať zaviazať. Bude stretávať pokušenia na každom kroku, ale tajomstvo úspechu je v tom - podvoliť sa len tým pokušeniam, ktoré vám ponechávajú určitú slobodu.