Nie je to jedno Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
16. 08. 2009

Nie je to jedno

Rozdával Juh, Východ-Západ v druhej hre
Výnos – srdcová štvorka

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol srdcovú štvorku, štrvtú zhora vo svojej najlepšej farbe, a Juh zobral zdvih dolníkom. Hneď zahral tref a impasoval dolníkom, Východ zobral zdvih kráľom a vrátil srdce - farbu partnera.

Hlavný hráč impasoval dámou a Západ zobral zdvih kráľom. Vrátil srdcovú desiatku, čím veľmi pekne urázal partnerovi, že má potenciálny vstup v pikoch. Keďže na stole boli v pikoch A-J-9-2, a Východ mal pikového kráľa, bolo jasné že má pikovú dámu.

Hlavný hráč si odohral na stole dva vysoké trefy a potom zahral káro k dolníkovi. V tomto momente si mohol odohrať trefovú desiatku, lebo už sa do ruky nemusí dostať, ale neurobil to. Zahral káro ku kráľovi, a prekvapilo ho, že aj ten zobral zdvih. Východ však veľmi dobre vedel, čo robí - prepustením odrezal vstup hlavného hráča do ruky, aby si hlavný hráč nemohol odohrať trefovú desiatku.

Zahral teda káro v nádeji, že budú u súperov kára 3-3 a vyrobí si na stole tretí kárový zdvih.

POZORNOSŤ A REZIGNÁCIA

A nastala hodina pravdy. Východ zobral károvým esom. Západ sa trochu mrvil, potom zahodil malý pik. Východ si odohral károvú deviatku, a Západ rezignovane odhodil ďalší pik, asi si povedal, že aj tak je to už jedno, nevidel jasnú šancu. Nebolo to však jedno!

Východ si dobre pamätal, že partner vyrážal srdcové eso desiatkou, teda že má pikovú dámu. Zahral pikového kráľa, aby vytvoril partnerovi vstup. Ale márna námaha - vypadla vysinglovaná dáma Západu, a hlavný hráč si mohol vybrať, ži si odohrá všetky tri zdvihy na stole, alebo prejde pikovou desiatkou do ruky, aby si konečne odohral trefovú desiatku.

Samozrejme, hlavný vinník je Západ, ak by namiesto druhého malého pika zahodil srdce, a ak hlavný hráč zoberie pikového kráľa esom, zoberie posledné dva zdvihy.

Bez viny však nie je ani Východ. Zaregistroval, že partner má vypracované dve srdcia, a keby sledoval pozorne, tak by vedel, že ani jedno z nich nezahodil, teda jeho posledné tri karty sú singl piková dáma a dve srdcia. Preto mal zahrať malý pik a jeho pikový kráľ zoberie porážajúci zdvih.