Cenná desiatka Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráń   
16. 08. 2009

Cenná desiatka

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – trefová dvojka

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol trefovú dvojku, a Juh sa pousmial. Juh nelicitoval svoje trefy, a Západ vyniesol z Q-J-8-2 alebo možno z Q-J-9-2. Pekný babrák!

Preto Juh nasadil zo stola desiatku v nádeji, že na ňu získa zdvih. To by mu umožnilo zaškeriť sa priamo do bláznivej tváre Západu.

Samozrejme že nesúhlasíme z rozumovaním Juhu. Ak by Západ mal v trefoch Q-J-9-2, vyniesol by dámu, a možno by ju vyniesol aj z Q-J-8-2. Ak teda má Západ čokoľvek iné, nemá zmysel hrať zo stola desiatku.

STRÁCA ZDVIH

Zahranie desiatky sa ukázalo ako nevýhoda. Hlavný hráč stratil zdvih pridaním trefovej desiatky do prvého zdvihu.

Východ prikryl dolníkom a Juh zobral zdvih esom. Hlavný hráč vyniesol tromf k esu Východu a naspäť prišla trefová dáma. Juh nemohol získať prepúšťaním, takže prikryl kráľom. Západ šnapol a Juh stratil neskoršie ešte dva trefy. Mínus jeden.

Pozrite si ten rozdiel, ak by hlavný hráč zahral v prvom zdvihu zo stola malý tref. Osmičku Východu zoberie hlavný hráč kráľom a vráti tromf k esu Východu.

Východ teraz vráti trefovú dámu a hlavný hráč prepustí. Toto zahranie zachráni záväzok. Ak Východ pokračuje malým trefom, Juh môže hrať malú a desiatka stola donúti Západ šnapnúť. Ak Východ pokračuje trefovým dolníkom, Juh môže zahrať eso a získať neskoršie zdvih na trefovú desiatku stola.

Rodičia nám vštepovali, že kradnutie sa vypomstí, ale väčšina bridžových hráčov si stále chce prisvojiť nejaký ten zdvih, ktorý im nepatrí. Našťastie pre tých z nás, ktorí majú radi historky s ponaučením, krádež sa občas vypomstí.

Pre tých, ktorým stačí bridžová logika, stačí si uvedomiť, akú silu bude mať desiatka, keď zostane na stole.