Verte obrane partnera Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
09. 08. 2009

Verte obrane partnera

Rozdával Sever, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – pikové eso

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril pikovým esom a pokračoval dvojkou. Východ zobral druhý pik a vrátil malé srdce.

Hlavný hráč zobral srdcovým dolníkom, vyniesol tromf k esu stola a vrátil károvú deviatku. Východ zobral károvým kráľom a vyniesol pikovú desiatku.

Juh pridal malý pik a Západ odhodil trefovú dvojku. Východ pokračoval ďalším pikom, Juh šnapol, ale Západ nemal pik na nadšnapnutie. Hlavný hráč dotromfoval a súperom už nedal žiaden zdvih a záväzok splnil.

CHYBNÁ REKCIA

Západ reagoval chybne, keď Východ urobil to zvláštne zahranie v treťom zdvihu - malé srdce. Namiesto uvažovania, že sa Východ zbláznil, Západ si mal povedať: "To je záhadné zahranie. Prečo môj partner vyniesol srdce? Musí mať dobrú príčinu, a ja musím na ňu prísť, aby som vedel, čo zamýšľa."

Západ by potreboval len jednu sekundu, aby zistil príčinu pre zmenu na srdcia. Keď príde na to, že Východ chce šnapnúť srdce, Západ šnapne tretie kolo pikov a vráti srdce.

Východ dostane srdcový šnap, a Juh padne.

Nehovorte prosím, že váš partner je naozaj bláznivý a keby ste sa snažili nájsť príčiny jeho zvláštnych zahraní, zbláznili by ste sa tiež. Dobrá obrana je nemožná, pokým každý obranca neverí svojmu partnerovi.

Ak by ste videli šéfa vašej banky ísť po ulici po rukách, môžete si myslieť, že sa zbláznil. Keď ste však z materiálu, z akého sú dobrí bridžoví partneri, vaša reakcia bude odlišná. "Musí to mať dobrú príčinu, a ja ju musím objaviť!"

Mal by to však vidieť aj hlavný hráč. Čo myslíte, pomohlo by mu, keď by pred tromfovaním zahral zo stola tri trefy zhora, pričom na tretí by zahodil z ruky svoj tretí pik?