Čo s nešťastným výnosom? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
09. 08. 2009

Čo s nešťastným výnosom?

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – srdcová šestka

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol srdcovú šestku, hlavný hráč položil zo stola sedmičku, a Východ tíško vzdychal, keď pridával srdcovú desiatku. Toto "prirodzené" zahranie zruinovalo obranu.

Juh prezieravo zobral zdvih srdcovým eso a vyniesol kárového kráľa. Západ samozrejme prepustil, ale hlavný hráč pokračoval kárami, pokým Západ nezobral esom.

Západ zmenil útok a zahral malý pik, a dáma Východu vyhnala kráľa. Juh teraz vyniesol srdcového dolníka a prevzal ho dámou stola.

MUSÍ ZOBRAŤ

Východ musí zobrať zdvih, inak by si hlavný hráč hneď odohral vypracované kára. Juh však zobral vrátený pik esom a vyniesol svoje malé srdce k osmičke stola, po čom si mohol odohrať kára a srdcovú deviatku. Za to sa mohol poďakovať "veľkorysosti" Východu.

Namiesto vzdychania nad výnosom, Východ sa mal trochu zamyslieť. Nemohla byť žiadna výhoda zahrať srdcovú desiatku. Východ by porazil záväzok, ak by zahral malé srdce.

Po tomto zahraní Juh môže urobiť tri srdcové zdvihy, ale iba jeden kárový. Nemôže si vynútiť vstup na stôl srdcami. Aj keď dostane dva trefové a dva pikové zdvihy, stále mu ešte bude na splnenie záväzku chýbať jeden zdvih.

Čo robiť keď partner urobil nešťastný výnos? Niektoré autority odporúčajú trhať vlasy, iné uprednostňujú tiché vzdychnutie. Nebolo by však lepšie porozmýšľať, či sa to ešte nedá napraviť?