Bez váhania Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
02. 08. 2009

Bez váhania

Rozdával Sever, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – srdcová dáma

Ako sa rozdanie hralo: Obrancovia začali tromi kolami srdcí, hlavný hráč šnapol tretie srdce. Teraz si hlavný hráč môže dovoliť stratiť len jeden tromfový zdvih.

Hlavný hráč prešiel na stôl trefom a vrátil pikovú päťku. Východ pridal desiatku a kráľ Juhu získal zdvih.

Ak Východ začínal s A-10 v pikoch, Juh musí vyniesť z ruky malý pik. Ak však Východ začínal s J-10, Juh musí vyniesť pikovú dámu. (Samozrejme, ak Východ začínal s A-J-10, dostane dva pikové zdvihy vždy.)

SPRÁVNE ZAHRANIE

Ako vidíte, Západ urobil dobre, keď odmietol prvý tromfový zdvih. Ak by Západ zobral prvý pikový zdvih esom, Juh bude donútený neskôr zahrať pikovú dámu. Dolník Východu vypadne a Juh svoj záväzok ľahko splní.

Existuje slušná šanca, že Juh zahrá nesprávne, ak Západ zahrá do prvého tromfového zdvihu malý tromf - ale LEN AK TO UROBÍ BEZ ZJAVNÉHO VÁHANIA. Keď sa rozdanie hralo, Západ dlho študoval pozíciu a až potom zahral malý tromf. Juh mohol vidieť, čo je vo veci a nemal ťažkosti rozhodnúť sa vyniesť v druhom tromfovom zdvihu dámu.

Túto pozíciu si dobre zapamätajte, aby ste druhý raz pri stole na pozícii Západu pridali malý tromf bez akéhokoľvek zaváhania. Stôl má singl tromf a Vy máte A-x-x za hlavným hráčom. Neberte prvý tromfový zdvih; a neukážte rozmýšľaním, že tento zdvih "odmietate".

Ako skúsený bridžový hráč, mali by ste si zapamätať určité pozície, tak aby ste ich riešili bez očividného rozmýšľania. Aj chvíľočka zaváhania vás môže stáť stratu šance poraziť záväzok.