Impas áno, ale správny Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
02. 08. 2009

Impas áno, ale správny

Rozdával Východ, obidve strany v druhej hre
Výnos – pikový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Už sme videli veľa príkladov, v ktorých nebolo dobré hrať impas. V tomto rozdaní impasovať treba.

Juh šnapuje prvý zdvih, na vytromfovanie mu stačí trefové eso a pustí sa do kár. Nepozerajte prosím na karty Východ - Západ. Ako by mal hlavný hráč hrať kára?

Hlavný hráč zahral tri horné kára, a keď dolník nevypadol, zahral srdcový impas, napokon odovzdal ešte jedno srdce a záväzok nesplnil.

FATÁLNY IMPAS

Srdcový impas bol smrteľný, a teda zase ideme nadávať na impasy? Vydržte, nie všetky impasy sú zlé.

Kľúčom k úspechu bol kárový impas. Po stiahnutí kola tromfov, hlavný hráč mal vyniesť káro ku kráľovi stola, šnapnúť v ruke pik (eliminácia pikov) a stiahnuť kárové eso.

Potom hlavný hráč vynesie z ruky káro, a keď Západ pridáva károvú osmičku, hlavný hráč by mal impasovať desiatkou stola. Tento impas zaručuje záväzok, bez ohľadu na to, či sedí alebo nesedí.

Ak impas sedí, ako v tomto prípade, Juh získa odhod srdca na posledné káro stola. Ak impas nesedí a Východ zoberie zdvih károvým dolníkom, už nebude môcť vrátiť káro alebo tref. Východ bude musieť vrátiť buď srdce do "vidličky" A-Q na stole, alebo pik do dvojitej šikeny, čím dá hlavnému hráčovi šnap a odhod. V každom prípade Juh získa zvyšok zdvihov.

Milovníci impasov sa konečne dočkali chvály na impas. Musí to však byť ten pravý ....