Kde sú honéry? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
02. 08. 2009

Kde sú honéry?

Rozdával Západ, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Kolumbus hľadal Indiu a našiel Ameriku. Aj bridžový hráč musí niekedy objavovať podobným spôsobom, kde sú honéry.

V tomto rozdaní v zápase družstiev mal Juh problém - zistiť, ktorý súper má kárového kráľa. Nemôže však poslať námorníka na stožiar, aby sa pozrel, či neuvidí zem. Súperi by mohli namietať.

Posaďte sa na stoličku Juhu a povedzte si, ako by ste na to išli. Západ zobral kráľa srdcového a srdcové eso, potom zahral tromf. Ako by ste zistili, kde je kárový kráľ?

NEPRIAMA METÓDA

Na nájdenie kráľa hlavný hráč použil nepriamu metódu. Najprv zistil, kto má trefové eso. Úvaha bola taká, že Východ potreboval na svoje zvýšenie na dve srdcia buď kárového kráľa, alebo trefové eso. Nemohol mať však obidvoch spomenutých honérov, pretože Západ potrebovať jednu z týchto kariet na svoje otvorenie a následný skok na hru.

Po zobraní tretieho zdvihu na stole pikovým esom, hlavný hráč vyniesol zo stola trefového kráľa. Východ prirodzene prikryl esom a hlavný hráč šnapol.

Týmto zahraním nezískal žiadny zdvih naviac, zistil však, že kárového kráľa má Západ. Preto stiahol tromf, zahral kárové eso a vyniesol malé káro.

Západ musel zahrať kárového kráľa a hlavný hráč získal zvyšok zdvihov. Ak by hlavný hráč zahral "normálny" kárový impas, károvú dámu by zobral kráľ Západu a Východ by napokon získal ešte jeden kárový zdvih na dolníka.

Takže bridžový hráč musí niekedy postupovať ako Kolumbus - hľadať Indiu, aby našiel Ameriku.