Využite farbu stola Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
26. 07. 2009

Využite farbu stola

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcová dáma

Ako sa rozdanie hralo: Sever - Juh vylicitovali v licitačnom systéme Precision Club pekný slem. Keď sa toto rozdanie zohrávalo, Juh šnapol druhé srdce, zahral pikové eso a zistil, že tromfy sa zle delia. Nebol však ohromený; ľahko sa môže dostať na stôl a tromfy stiahnuť tak, že bude pikového dolníka Východu impasovať.

"Čo však urobím s kárami?" pomyslel si Juh. A potom dostal nápad, že pred stiahnutím tromfov šnapne káro na stole.

CHYBNÁ ADRESA

Ťažkosť s týmto nápadom spočívala v tom, že tento nápad mal zlú adresu. Možno by bol dobrý pre muža bývajúceho o tri ulice ďalej, ktorý zohrával úplne iné rozdanie.

V tomto prípade Východ nadšnapol tretie kolo kár a vrátil tref. Juh napokon padol dvakrát.

Správny spôsob zohrávky je využiť trefy stola. Po zistení zlej rozlohy tromfov, Juh stiahne horné trefy, zahrá káro ku kráľovi stola a zo stola zahrá trefovú dámu. Myšlienka je pokračovať trefami dovtedy, pokým Východ nešnapne.

Ak Východ odmietne šnapnúť, Juh postupne odhodí svoje tri malé kára a potom urobí pikový impas, aby získal zvyšok zdvihov v ruke Juhu.

Ak Východ šnapne tref, Juh nadšnapne a stiahne zvyšok tromfov Východu. Toto ponecháva na stole posledný tromf. Hlavný hráč odohrá kárové eso a šnapne na stole káro, aby získal zvyšok zdvihov v ruke Severu.

Karty sú slepé. Víťazné karty môžete dostať vy alebo váš partner. Vy však nemusíte byť rovnako slepý, pozriete na karty stola a môžete z tohto pohľadu profitovať.