Kto je nepriateľ? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
26. 07. 2009

Kto je nepriateľ?

Rozdával Juh, Východ-Západ v druhej hre
Výnos – kárový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Posaďte sa na stoličku Juhu a skúste si naplánovať, ako budete zohrávať záväzok štyri srdcia po tom, čo Západ vyniesol kárového dolníka.

Ak zahráte zo stola károvú dámu, Východ zoberie esom, možno bude chvíľu rozmýšľať, ale potom zahrá trefovú desiatku a Západ zoberie dva trefové zdvihy.

Toto je všetko veľmi nepriateľské. Napokon budete musieť odovzdať pikový zdvih, a možno sa budete sťažovať, že z obidvoch strán sedia vedľa vás hyeny.

Nie je to však tak. Jediná hyena je Východ, Západ je váš priateľ. Aj vám to dokáže, ak mu ukážete aspoň trošku náklonnosti.

TREBA ZAČAŤ SKORO

Ak chcete získať priateľstvo Západu, musíte začať skoro. Nechajte Západu získať prvý zdvih károvým dolníkom.

Ak bude Západ pokračovať ďalším károm, šnapnete tromfom kárové eso, vytromfujete, a na vysoké káro stola zahodíte z ruky jeden tref. Teraz môžete stratiť len jeden trefový zdvih a váš záväzok je doma. Ak by aj Západ nekokračoval v druhom zdvihu károm, sami si naplánujete vypracovanie kára šnapnutím kárového esa Východu.

Východ nemôže pokaziť váš plán prevzatím kárového dolníka svojim esom. Ak to urobí, tým vám vypracuje na stole dve vysoké kára. Stratíte káro a dva trefy, ale potom môžete vytromfovať a na kárového kráľa a károvú dámu stola zahodíte z ruky dva piky.

Jedna z kľúčových vecí pre bridžového hráča je rozoznať priateľov od hyen. Občas sa na svojich súperov pozrite. Jeden z nich môže byť váš priateľ; ale druhý je pripravený na vás skočiť, ak na chvíločku zaváhate.