Dobrá obrana je výzva Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
19. 07. 2009

Dobrá obrana je výzva

Rozdával Sever, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – trefová trojka

Ako sa rozdanie hralo: Vo väčšine prípadov východ zoberie prvé dva trefové zdvihy o potom sa začne obzerať, čo bude robiť ďalej. Pravdepodobne vráti tromf, a hlavný hráč už nebude mať žiadny problém.

Proti tejto jednoduchej obrane hlavný hráč zoberie tretí zdvih srdcovým esom a šnapne tref zostávajúcim tromfom stola. Potom stiahne pikové eso a šnapne pik v ruke, aby dotromfoval. Napokon odovzdá jedno káro, ale to si môže pohodlne dovoliť a záväzok splní.

OKAMŽITE VRÁTIŤ TROMF

Hlavný hráč má viac problémov, ak Východ vráti v druhom zdvihu tromf. Juh nemôže šnapnúť tref na stole, pretože na stole je ešte jeden tref. Ak Juh vynesie tref, Východ zoberie a znovu zahrá tromf, aby znemožnil šnapnutie.

Hlavný hráč si musí naplánovať vypracovanie kár stola, aby na ne mohol zahodiť tref, keďže nemôže dúfať v to, že by si ho šnapol. Hlavný hráč si však nemôže dovoliť najprv vytromfovať, pretože potom by si súperi po zobratí kárového zdvihu stiahli ďalšie dva trefové zdvihy.

Riešením je odovzdať kárový zdvih hneď. Hlavný hráč zoberie druhý zdvih napríklad dolníkom srdcovým na stole a vypustí súperom kárový zdvih.

Najlepšia obrana Východu je stiahnuť si druhý tref a vyniesť ďalší tromf. Hlavný hráč vytromfuje, odohrá si kárového kráľa a potom kárové eso. Farba sa delí normálne a Juh odhodí tref na jedno z vypracovaných kár stola.

Je ľahké hrať bridž proti nepozorným súperom; urobia za vás polovicu práce. Proti pozorným súperom musíte byť presnejší vo svojej technike zohrávky.