Nevsádzajte na nemožné Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
19. 07. 2009

Nevsádzajte na nemožné

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – kárová dvojka

Ako sa rozdanie hralo: Východ zobral prvý zdvih károvým esom a videl, že záväzok môžu poraziť, len ak nájde u Západu dva zdvihy. Najlepšie by bolo, ak by mal Západ vysoký tromf a možnosť nejakého šnapu.

Západ nemôže mať singl pik, pretože potom by Juh mal šesť pikov a licitoval by piky a nie srdcia. Bolo však možné, že Západ je krátky v trefoch, preto Východ stiahol trefové eso a zahral ďalší tref.

Tento pokus nevyšiel. Hlavný hráč zobral druhý tref na stole a urobil neúspešný tromfový impas. Nebol však už žiadny spôsob, ako dostať na zdvih Východ, takže Východ nemohol zahrať tref na šnap Západu. Hlavný hráč vytromfoval a deklaroval splnenie záväzku.

DUBL JE PRAVDEPODOBNEJŠÍ

Východ mal záväzok poraziť tak, že by hral na dubl tref u Západu. Správne zahranie v druhom zdvihu je malý tref, a nie trefové eso. Západ sa dostane na zdvih srdcovým kráľom, vynesie svoj druhý tref k esu Východu a dostane trefový šnap, čím bude záväzok porazený.

Je oveľa pravdepodobnejšie, že Západ má dubl tref, než singl tref. Jedna príčina je, že duble sú oveľa častejšie ako single, ale je tu ešte lepšia príčina. Záväzok možno poraziť, len ak Západ má vysoké srdce a krátkosť v trefoch. Ale ak by Západ mal vysoké srdce, štyri kára a singla, mohol by zalicitovať dve kára. Keďže však pasoval, je lepšie počítať uňho s dublom.

Je správne hrať na istú nádej, ak hľadáte ďalší obranný zdvih. Nie je však dobré vsádzať na nemožné.