Nerobte nepotrebné impasy/expasy Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
11. 07. 2009

Nerobte nepotrebné impasy/expasy

Rozdával Sever, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – pikové eso

Ako sa rozdanie hralo: Hlavný hráč šnapol druhý pik, vytromfoval a urobil kárový impas. Východ zobral dámou a vrátil tretí pik.

Hlavný hráč šnapol a pokúsil sa o trefový expas, ale dosiahol rovnaký úspech, ako v kárach. Východ prebil trefovú dámu kráľom a Juh musel neskôr odovzdať ďalší trefový zdvih.

NAD JEHO SILY

Hlavný hráč bol slušný človek, ale odolať pokušeniu bolo nad jeho sily. Videl možnosť impasu a expasu, tak oboje skúsil. Ak by nebol skúsil ani jeden, bol by stále rešpektovaný člen bridžového spoločenstva.

Správne zahranie je vytromfovať esom a dámou a potom vyniesť zo stola pikovú dámu. Východ prebije kráľom a hlavný hráč zahodí tref alebo káro, ponechajúc zdvih Východu.

Teraz je Východ v kaši. Ak vráti tref alebo káro, poskytne hlavnému hráčovi voľný impas. Ak Východ vráti pik, hlavný hráč šnapne na stole a zhodí z ruky ďalšiu stratovú kartu - ako je to umožnené, keď vám súper zahrá do "dvojitej šikeny". Dostali ste Východ do obľúbeného "núteného výnosu".

V každom prípade Juh takto získa desať zdvihov. Treba len vedieť, ako odolať pokušeniu.

Raz možno nejaký vedec napíše knihu o tom, ako trávia čas impasy, keď nepokúšajú bridžových hráčov na zlé zahranie. Keď sa dozvieme viac o ich zvykoch, budeme im môcť odolať s menším vypätím, a možno aj priemerný hráč zvládne takéto rozdanie.