Umenie strácať zdvihy Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
11. 07. 2009

Umenie strácať zdvihy

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – pikový dolník

Ako sa rozdanie hralo: Východ položil do prvého zdvihu pikového kráľa a Juh zobral esom. Hlavný hráč videl, že má v každej farbe dva isté zdvihy a že jeho najlepšia šanca na deviaty zdvih sú trefy.

Považujúc sa celkom za umelca, hlavný hráč vyniesol z ruky malý tref a zo stola zahral malú. Hlavný hráč chcel stratiť zdvih, prirodzene, a aj sa mu to podarilo. To bol však jediný úspech, ktorý dosiahol.

Východ vrátil pik a Juh zobral zdvih dámou. Potom Juh vyniesol ďalší tref ku kráľovi stola.

ZLOMIL REKORD

Keď sa trefy nerozpadli, Juh prekonal rekord v otvorení úst v sede. Nemal deviaty zdvih. Inými slovami, jeho umenie mu umožnilo stratiť päť zdvihov.

Hlavný hráč mal začať trefy odohraním esa a kráľa. Ak všetci priznajú farbu, hlavný hráč môže pokračovať tretím trefom a tým si vypracovať na stole dva trefové zdvihy. Neskoršie sa k nim dostane károvým esom.

V tomto prípade hlavný hráč zistí, že trefy sa nedelia a teda že tadiaľto cesta nevedie. Teraz mu zostáva šanca, že sa kára delia 3-3. Zoberie kárového kráľa a dobrovoľne stratí ďalšie káro.

Tentoraz je umenie potrebné. Juh môže zobrať vrátený pik a vyniesť káro k esu stola. Keď sa farba delí priaznivo, na stole si môže odohrať posledné káro ako svoj deviaty zdvih.

Bridž možno definovať ako umenie strácať zdvihy. (Fakticky, táto definícia presne a doslovne platí na niektorých našich partnerov.) Umenie spočíva v tom, vedieť stratiť zdvih v pravý čas.