Umenie možného Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
28. 06. 2009

Umenie možného

Rozdával Východ, obidve strany v druhej hre
Výnos – trefová šestka

Ako sa rozdanie hralo: Východ zobral prvý zdvih trefovým esom a vrátil trefovú dvojku ku kráľovi Juhu. Táto nepríjemná obrana postavila Juh pred problém.

Pre svoj záväzok potreboval ešte osem zdvihov, ale dopočítal iba štyri kárové a tri pikové zdvihy bez nadýchnutia sa. Kde však zobrať ešte jeden zdvih, ktorý potreboval pre svoj záväzok?

Bolo bláznivé dúfať, že piková desiatka stola by mohla získať zdvih. Východ určite mal päť-kartovú pikovú farbu s akou-takou váhou, takže Západ asi nemohol mať pikového dolníka.

AKO SÚ ROZDELENÉ CHÝBAJÚCE PIKY?

Juh mohol umiestniť päť pikov do ruky Východu hlavne preto, že Východ otvoril licitáciu jedným pikom a nie jedným trefom. Zohrávka ukázala, že Východ začínal asi so štyrmi trefami, a bol by otvoril jeden tref, ak by mal štyri trefy a štyri piky - alebo dokonca so štyrmi trefami a piatimi malými pikami.

Existovala však určitá šanca, že pikový singl Západu je osmička alebo deviatka. Pre využitie tejto možnosti, hlavný hráč prešiel na stôl károm a zahral zo stola pikovú desiatku.

Východ prikryl dolníkom a Juh zobral zdvih pikovou dámou. Keď od Západu vypadla piková osmička, hlavný hráč prešiel na stôl károm, aby vyniesol ďalší pik a impasoval v ruke sedmičkou.

Keď impas vyšiel, Juh mal vyhrané. Stiahol pikové eso, prešiel ďalším károm na stôl a odohral si pikového kráľa, čím svoj záväzok splnil.

Už dávno sa hovorí, že politika je umenie možného. Z bridžového experta by mohol byť dobrý politik; musí hrať na niečo, čo leží v ríši možného.