Neohrozujte svoju bezpečnosť Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
07. 06. 2009

Neohrozujte svoju bezpečnosť

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – piková päťka

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril pikovou päťkou a hlavný hráč prezieravo zobral na stole esom. Nechcel, aby zdvih zobral Východ a aby vrátil tref.

Ďalší krok hlavného hráča bol vyniesť zo stola káro. Východ pridal sedmičku a Juh váhal. Mal by impasovať, alebo má zahrať na vypadnutie dámy?

Staré pravidlo pre takýto prípad je veľmi jasné: "S ôsmimi impasovať, s deviatimi nikdy." Toto je veľmi jasné, ak ste náhodou 90-ročný hráč súťažného bridžu. V normálnom jazyku to znamená: Impasujte proti dáme, ak máte vo farbe osem kariet; neipasujte, ak máte deväť kariet.

FUNGUJE DOBRE

Juh napokon vyskúšal kárový impas károvým dolníkom. Západ zahodil pik a už bolo jasné, že Východ dostane kárový zdvih.

Keď Východ zobral svoje káro, vyniesol malý tref. Západ zobral dámou a vrátil tref, aby vyhnal Juhu eso. Východ sa dostal včas na zdvih pikovým kráľom, aby záväzok porazil zvyškom trefov.

Keď Juh impasoval károvým dolníkom, bolo to takmer bezpečné zahranie. Správne zahranie je prikryť károvú sedmičku osmičkou. Ak Západ môže získať kárový zdvih, zvyšné kára vypadnú na eso a kráľa; Západ nemôže bezpečne atakovať trefy. Ak však Západ nemôže prebiť károvú osmičku, hlavný hráč môže prejsť naspäť na stôl a urobiť ďalší kárový impas.

Neexistuje niečo ako "takmer bezpečné". Keď idete do nebezpečného boja na nepriateľskom území, musíte postupovať s využitím aj tých najmenších terénnych prekážok na skrývanie.