Kedy netromfovať Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
01. 06. 2009

Kedy netromfovať

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – kárový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Juh zobral prvý zdvih károvým esom a vyniesol trefovú šestku ku kráľovi stola. Potom vyniesol tromf a urobil impas dámou.

Západ vďačne zobral zdvih singl kráľom a zahral trefové eso, keďže jeho partner zahral osmičku v prvom kole trefov. Pokračovanie trefov dostalo hlavného hráča do jeho ruky, a stratil srdce, dva tromfy a tref - a dôveru svojho partnera.

Nemusíme špekulovať, ako sa malo správne hrať, lebo rozdanie sa hralo v zápase tímov. Druhý hlavný hráč zobral eso kárové a prešiel na stôl trefovým kráľom, ale potom namiesto tromfovania zahral zo stola srdcovú dámu.

POKRÝVA KRÁĽOM

Východ pokryl kráľom a Juh zobral zdvih esom. Teraz bolo možné dostať sa naspäť na stôl srdcovým dolníkom, a to by platilo aj vtedy, ak by bol impas neúspešný. Toto je aj príčina, prečo treba hrať najprv srdcia: Hlavný hráč, ak bude chcieť, môže neskôr skúsiť aj pikový impas.

V našom prípade Juh plánoval prebiť dve srdcia na stole a nevidel žiadny dôvod riskovať tromfový impas. Namiesto toho hneď stiahol pikové eso.

Kráľ vypadol, a teraz Juh mohol pohodlne získať 11 zdvihov. Zahral srdce k dolníkovi, šnapol v ruke káro, šnapol srdce na stole a šnapol v ruke ďalšie káro. Napokon šnapol svoje posledné srdce na stole, a bolo mu jedno, či Východ nadšnapne, alebo nie.

Keď rozdanie vyzerá ťažké, neponáhľajte sa s tromfovaním. Veľmi často je výhodné najprv rozohrať nejakú iný farbu.