Istý vstup Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
24. 05. 2009

Istý vstup

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – piková deviatka

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol pikovú deviatku a Juh videl, že dostal voľný impas. Vďačne sa usmial a zahral do prvého zdvihu zo stola pikovú dámu.

Toto zahranie však nebolo zďaleka zadarmo, keďže to stálo Juh prehranú hru. Výnos nedaroval Juhu vôbec nič, keďže súperi mu nemohli nijako zabrániť v tom, aby zobral dva pikové zdvihy, aj keby sa pikov sami vôbec nedotkli.

Keď hlavný hráč zahral v prvom zdvihu zo stola pikovú dámu, Východ opatrne pridal pikovú sedmičku.

VYPRACUJE TREFY

Juh sa pustil do trefov. Východ signalizoval trefovou deviatkou v prvom kole trefov, po čom pridával v druhom kole dvojku, že mal dva trefy.

Z tohto signálu si Západ mohol vypočítať, že Juh mal tri trefy. Preto Západ odmietol prvé dva trefové zdvihy. Výsledkom tejto série zahraní bolo, že Juh si síce vypracoval trefy stola, ale už sa nikdy nemohol dostať na stôl, aby si ich odohral.

Správne zahranie, ako každý vidí, je ponechať si pikové honéry stola. Hlavný hráč musí zahrať v prvom zdvihu zo stola pikovú dvojku, a zdvih zobrať v ruke esom. Potom zahrá tri kolá trefov, aby vyhnal trefové eso.

Bez ohľadu na to, ako súperi bránia, Juh môže vyniesť z ruky pik k dolníkovi, aby vyhnal kráľa. Dáma stola poslúži potom ako vstup na vypracované trefy. Juh urobí desať zdvihov namiesto osem, čo znamená skóre plus 630, namiesto mínus 100 bodov.

Každý rád dostane niečo zadarmo, a toto bude pravda aj dlho po tom, čo si prečítate túto bridžovú miniatúru. Ak však chcete dosahovať dobré výsledky pri bridžovom stole, musíte byť príležitostne ochotní strastlivo sa pozrieť na to, čo dostávate, a pouvažovať, čo za to v skutočnosti zaplatíte.