Krádež za bieleho dňa Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
24. 05. 2009

Krádež za bieleho dňa

Rozdával Sever, Východ-Západ v druhej hre
Výnos – kárová šestka

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol šestku károvú, a Východ bleskove uvažoval, pokým hlavný hrač povinne študoval desať sekúnd stôl.

Výnos Západu bola pravdepodobne štvrtá najvyššia z dlhej farby. Západ mal tri kára vyššie ako šestka a mohol mať aj jediné chýbajúce menšie káro - trojku. Juh musel mať tri zbývajúce kára vyššie ako šestka a určite má v kárach silu, keďže dvakrát licitoval bez tromfov.

Teraz sa pozrime čo by sa bolo stalo, ak by Východ zahral normálne, teda do prvého zdvihu kárové eso. Východ by vrátil káro, a Juh by dal dolníka a vypracoval by si pikový zdvih, čím by záväzok splnil.

ZATAJÍ ESO

Predvídajúc nejaký takýto výsledok, Východ zatajil kárové eso a zahral do prvého zdvihu dámu. Juh zobral zdvih károvým kráľom, prešiel trefom na stôl a vrátil zo stola malý pik.

Východ vskočil pikovým esom a vrátil károvú dvojku, ešte raz zatajac eso. V tomto čase si už bol Juh istý, že Západ má kárové eso, a že jeho jediná šanca je impas károvou deviatkou.

Západ zobral zdvih károvou desiatkou a vrátil károvú trojku, stále nevediac čo sa deje. Východ to však vedel. Zobral zdvih károvým esom, chytiac dolníka Juhu. Potom Východ vyniesol svoje posledné káro, a Západ porazil záväzok zvyškom kár.

Hlavný hráč spravidla vie o rozdaní viac, než obaja obrancovia. V niektorých situáciách je však hlavný hráč v temnote, a obrancovia mu môžu ukradnúť nos medzi očami, pokým on tápe.