Bleskový expertný ťah Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
16. 05. 2009

Bleskový expertný ťah

Rozdával Sever, obidve strany v druhej hre
Výnos – kárová deviatka

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol károvú deviatku a Juh dostal súpera na Východe do núteného výnosu už v prvom zdvihu tým, že zahral zo stola malé káro. Východ mohol získať prvý zdvih károvou dámou, ale potom nemal bezpečný návrat.

Určitá nádej bola, že vrátenie tromfa nebude stáť zdvih, preto Východ vrátil tromfovú dvojku. Juh pridal srdcovú desiatku a tak obmedzil stratu v tromfoch na jeden zdvih.

Západ zobral srdcové eso a vrátil svoje druhé káro, stále v nádeji, že získa šnap. Hlavný hráč zobral károvým esom, odohral srdcovú dámu na stole a prešiel do ruky trefovým kráľom, aby pokračoval tromfami.

EŠTE NEMAL VYHRANÉ

Napriek priaznivému návratu v druhom zdvihu, Juh to ešte nemal vyhrané. Ak by niečo nevymyslel, okrem srdcového esa by stratil dve kára a tref.

Keď Juh hral ďalšie tromfy, všimol si, že Východ má ťažkosti. Na tretie kolo tromfov Východ musel zahodiť káro a na štvrtý tromf ďalšie káro. Ak by Východ zahodil pik, Juh by odohral pikové eso a šnapol by pik, čím by vypracoval pikovú dámu stola. Ak by Východ zahodil tref, hlavný hráč by zahral tref k esu stola a dáma Východu by vypadla.

Východ sa však nemohol zachrániť zahodením dvoch kár. Juh vyniesol kárového dolníka a dal Východu zdvih na károvú dámu. Keďže však Východu zostali iba čierne karty, musel dať hlavnému hráčovi voľný impas v pikoch alebo trefoch. Úbohý Východ bol v nútenom výnose dvakrát v tom istom rozdaní.

V niektorých rozdaniach môžete dostať súpera do núteného výnosu, takže vám musí vrátiť priaznivý výnos. Toto sa obyčajne dá dosiahnuť až ku koncu zohrávky, preto sa toto zahranie často nazýva "end play" - koncové zahranie. V niektorých prípadoch sa však takýto nútený výnos dá dosiahnuť na samom začiatku zohrávky.