Krásne rozdanie pre skúseného Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
16. 05. 2009

Krásne rozdanie pre skúseného

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – trefová dáma

Ako sa rozdanie hralo: Západ vyniesol trefovú dámu a Juh zobral esom v ruke, aby si udržal vstup na stôl.

Juh mal jedenásť ľahkých zdvihov a mohol by urobiť dvanásty zdvih, ak by jeden z červených dolníkov vypadol. Hlavný hráč preto začal odohrávaním vysokých kár a srdcí.

Stalo sa však to, že žiadny dolník nevypadol. Východ zahodil dva malé trefy, aby si zachoval svoju zádrž v pikoch.

SKÚŠA PIKY

Juh potom skúšal piky v nádeji, že chýbajúcich šesť pikov sa podelí 3-3. Aspoň sa však dostal na farbu, ktorá urobila Západu problém.

Keď Juh hral svoj posledný vysoký pik, Západ si mohol dovoliť odhodiť trefovú desiatku. Juhu nezostali v ruke žiadne vysoké karty, takže nemohol zahrať tref ku kráľovi stola a potom sa vrátiť do ruky, aby si odohral trefovú deviatku.

Teraz Juh vyniesol svoj posledný pik, odovzdávajúc ním zdvih Východu. Na toto zahranie však Západ musel nájsť ešte jedno odhodenie. Ak by Západ zahodil niektorého červeného dolníka, stôl by si nechal trefového kráľa a dobrú červenú desiatku, na ktoré by zobral posledné dva zdvihy.

V beznádeji Západ zahodil trefového dolníka. Hlavný hráč odvetil na tento ťah odhodením trefového kráľa stola!

Východ získal svoj pikový zdvih, ale potom musel vyniesť zo svojich 8-5 v trefoch a dať Juhu posledné dva zdvihy na 9-6 trefové.

"Zobral som dvanásť zdvihov v svojej ruke," poznamenal Juh. "Kto potrebuje partnera?"

Skutočne krásne bridžové rozdanie je predovšetkým záležitosťou náhody. Správne karty musia dostať hráči, ktorí sú dostatočne zruční, aby s nimi urobili správne veci. Ale aj vtedy zohrávka môže začať nevhodným spôsobom.