Hľadajte pravdu Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
16. 05. 2009

Hľadajte pravdu

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – trefový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril trefovým kráľom a Juh pridal osmičku. Západ pozeral pozorne na zdvih a zvažoval možnosť, že Východ svojou šestkou začal pozitívny signál s Q-6-3 alebo Q-6-2.

Po určirom uvažovaní Západ odolal pokušeniu pokračovať trefami. Zmenil útok a vyniesol károvú dámu. Veľmi ho potešilo, keď dáma získala zdvih. To ho presvedčilo, že nabral správny kurz.

BEZ POVZBUDENIA

My vieme lepšie, prirodzene, keďže vieme, že Východ pridal v druhom zdvihu károvú trojku. Ak by Východ chcel povzbudiť pokračovanie v kárach, určite by pridal nejaké káro vyššie ako trojka.

Západ však chcel veriť, že jeho zmena na károvú dámu bola geniálnym nápadom (alebo si nevšíma marky). Ešte niekoľko ďalších sekúnd tomu veril.

Západ pokračoval károvým dolníkom a bol šokovaný, keď Juh zobral zdvih esom. Juh odohral srdcové eso a potom zahral srdcovú desiatku k dolníkovi stola. Na kárového kráľa zahodil z ruky pikového kráľa a potom vyniesol zo stola pikovú dámu.

Východ pokryl esom a Juh šnapol. Hlavný hráč prešiel na stôl tromfom a zahodil dva trefy na dva vysoké piky. Tým si zabezpečil splnenie záväzku.

Západ išiel hneď do postele a prikryl si hlavu vankúšom. Čo iné sa dá robiť, keď neviete, komu môžete veriť?

Väčšina z nás sa necháva viesť logikou v každom akte nášho života, ale niektorí bridžoví hráči veria tomu, čo sa im páči, namiesto hľadania pravdy. Zaiste ste sa s tým už stretli.