Kto je na vine? Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
11. 05. 2009

Kto je na vine?

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – piková šestka

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril pikovou šestkou a Východ zobral zdvih dámou. Východ vrátil pikového kráľa a Západ pridal malú.

Teraz už záväzok nebolo možné poraziť. Západ sa dostal do ruky károvým esom, mohol si ešte odohrať pikové eso, ale obrana už viac zdvihov získať nemohla. Juh splnil svoj záväzok.

Najprv prevravel Východ. "Mohol si záväzok poraziť prevzatím pikového kráľa," konštatoval Východ. "Potom vyženieš pikového dolníka deviatkou, dostaneš sa do ruky károvým esom práve včas, aby si si odohral zvyšok pikov."

DOBRÝ ARGUMENT

Západ uviedol dobrý argument. "Mohol si mať tri piky a tri srdcia," odpovedal. "Vtedy by som bol mohol poraziť zävazok tak, že neprevezmem a pokračovaním pikov zoberieme päť pikových zdvihov v tempe, ale ak by som prebral druhý pik a dal hlavnému hráčovi zdvih na pikového dolníka, pokračoval by štyrmi trefami a štyrmi srdcami."

Západ si urobil pauzu a potom pokračoval priamym obvinením. "Bola to tvoja chyba," povedal partnerovi, "pretože si mi jasne neukázal, že máš len dva piky. To si mal urobiť tak, že najprv zahráš pikového kráľa a potom pikovú dámu."

"Obidvaja sa mýlite," prerušil ich Sever. "Chybu urobil môj partner. Zahral dvojku pikovú a potom trojku," vysvetľoval Sever. "Ak by hral najprv trojku a potom sedmičku pikovú, a zatajil by pikovú dvojku, mohol by dostať pochvaľu za bystré klamlivé zahranie - a vy by ste sa navzájom nemuseli obviňovať."

Môžete to rozsúdiť sami. Rozhodnite sa, čia to bola chyba.

Keď sa niečo zlé udeje v zohrávke či obrane, môžete si byť istí jednou vecou, že príde komentovanie. Niekedy je však veľmi ťažké rozhodnúť, kto urobil chybu. Partneri však musia mať pevne dohodnuté poradie pridávania kariet podľa počtu kariet vo farbe, a musia si navzájom veriť. Súperovi nemožno veriť, lebo on má úplne opačný záujem ...