Zohrávka vedie nad obranou Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
11. 05. 2009

Zohrávka vedie nad obranou

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – pikový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril pikovým kráľom a Juh videl, že nemôže legitímne vyhrať záväzok, ak Západ má trefové eso.

A ak by Juh padol, vypočul by si od Severu: "Ako môžeš skákať na päť kár? Priniesla som Ti dve esá, a v licite som ani neotvorila ústa. Ak by si postupoval v obchode tak, ako v licitácii, za chvíľku by sme boli v chudobinci."

A Juh, ktorého partnerom bola jeho manželka, by len zvesil hlavu a tíško by odpovedal "Áno anjelík."

LÚČ SVETLA

Keď Juh takto uvažoval o svojom strašnom osude, zrazu uvidel lúč svetla. Zobral prvý zdvih na stole pikovým esom, na neho zahodil z ruky srdce, a v druhom zdvihu vyniesol zo stola malé srdce.

Východ pridal srdcovú sedmičku, Juh zahral desiatku. Západ zobral zdvih srdcovým dolníkom a zahral ďalší pik, Juh musel šnapnúť, prirodzene že šnapol vysokým tromfom.

Hlavný hráč vyniesol svoje posledné srdce k esu stola, šnapol srdce vysokým tromfom, stiahol kárové eso a vyniesol malé káro k sedmičke stola. Teraz mohol zahrať posledné srdce stola, na ktoré zahodil z ruky jeden zo svojich stratových trefov.

Bystrozraký čitateľ si prirodzene všimol, že Východ mohol záväzok poraziť, ak by v druhom zdvihu nasadil srdcovú dámu. Potom by Východ musel vyniesť tref. To je všetko pravda, ale koľko obrancov by bolo dosť bystrých, aby to urobili pri stole. A toto je príčina, prečo je bridž hrou tých, ktorí prelicitovávajú.

Hlavná príčina je v tom, že priemerný hlavný hráč hrá oveľa lepšie, ako priemerný obranca. Preto sa splní veľa "nemožných" záväzkov pri pošmyknutí obrany. Všimnite si, že aj v bridžových miniatúrach, zohrávka je viac navštevovaná, než obrana.