Pozorné odhadzovanie úspešné Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
03. 05. 2009

Pozorné odhadzovanie úspešné

Rozdával Západ, obidve strany v druhej hre
Výnos – trefové eso

Ako sa rozdanie hralo: Juh by bol rád, ak by mohol zalicitovať bez tromfov, keď by Sever zalicitoval dve srdcia namiesto troch kár. Sever však nemá ako vedieť, že tri bez tromfov je lepší záväzok, ako päť kár.

Našťastie pozorná zohrávka umožnila Juhu splniť tento záväzok. Kľúčové zahranie prišlo v druhom zdvihu, keď Západ vyniesol malý tref. Juh musel zo stola zahodiť pik, odolajúc pokušeniu zahodiť srdce.

Hlavný hráč potom vytromfoval a vyniesol malé srdce z ruky oproti kráľovi stola. Ak by Západ zobral zdvih srdcovým esom, Juh by neskoršie zobral zdvih na srdcovú dámu a prešiel by na stôl tromfom, aby zahodil pikovú dámu na srdcového kráľa.

VIDÍ NEBEZPEČENSTVO

Vidiac nebezpočenstvo zobratia zdvihu srdcovým esom, Západ zahral deviatku, aby vyhnal kráľa stola. Juh potom prešiel do ruky tromfom, stiahol trefového kráľa, na ktorého zahodil zo stola srdce, a potom vyniesol srdcovú dámu, aby donútil Západ do výnosu.

Ak by Západ vrátil pik, Juh by dostal voľný impas. Ak by Západ vrátil tref alebo srdce, stôl by šnapol a Juh by zahodil pikovú dámu.

Juh by svoj záväzok prehral, ak by v druhom zdvihu zahodil srdce. Ak by Juh potom vyniesol srdce, Západ by zobral srdcovým esom a bezpečne by vrátil ďalšie srdce. Západ by napokon získal porážajúci zdvih na pikového kráľa.

Možno hlavný problém v tomto rozdaní je v licitácii. Najľahší záväzok je tri bez tromfov z pozície Juhu. Zalicitovali by ste ho po otvorení Západu?