Dve šance sú lepšie Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
03. 05. 2009

Dve šance sú lepšie

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – trefová dáma

Ako sa rozdanie hralo: Juh šnapol tretie kolo trefov a vyniesol srdce k esu stola, aby skúsil impas. Bol však problém, či skúsiť pikový alebo kárový impas.

Juh si povedal, že "normálne" je najprv stiahnuť tromfy. Stratil pikový impas a Západ vrátil srdce, čím prinútil hlavného hráča znovu šnapovať.

Tak sa Juh dostal do vážnych ťažkostí. Stiahol ešte jendo kolo tromfov a odohral najvyššie dve kára s nádejou, že vypadne dáma. Také šťastie ho však nepostretlo a musel odovzdať káro na dámu Východu. Východ vrátil tref, čím vyrobil ďalší tromfový zdvih pre Západ. Mínus dva.

DRUHÝ IMPAS FUNGUJE

Je ľahké vidieť, že kárový impas funguje. Tichý hráč na to samozrejme poukázal, tak ako to tichí hráči robia, ale Juh povedal, že on hral tromfy správne, bola iba smola, že impas nesedel.

Nikto hlavnému hráčovi neoponoval, ale srdcové eso malo svoj vlasný názor o schopnostiach Juhu ako bridžového hráča. Juh mal vyniesť zo stola kárového dolníka a impasovať, namiesto pikového impasu.

Ak by kárový impas sedel, fajn. Ak by však nesedel a zdvih by zobral dámou Západ, hlavný hráč sa môže neskoršie dostať na stôl károvou deviatkou a potom skúsiť pikový impas. Dve šance na splnenie kontraktu sú lepšie, ako iba jedna šanca.

Napadlo vás niekedy, že jedného krásneho dňa sa karty môžu vzbúriť proti ľuďom, ktorí ich zneužívajú? Vžite sa do pozície srdcového esa: Čo si pomyslíte o hráčovi, ktorý vás premrhal len na to, aby urobil nesprávny impas?