Nestačí šťastne uhádnuť tromfy Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
25. 04. 2009

Nestačí šťastne uhádnuť tromfy

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcová dvojka

Ako sa rozdanie hralo: Juh zobral prvý zdvih srdcovým esom a vyniesol tromf ku kráľovi stola. Keď Západ odhodil káro, Juh zapískal tragický tón. (Tento tón nenájdete na klavíri, poznajú ho len hráči bridžu).

Hlavný hráč vyniesol zo stola pikovú desiatku a pokračoval ďalšími dvoma kolami tromfov. Tým zostal v hre jediný tromf - v ruke Východu.

Juh vyniesol károvú dámu, Západ zobral esom a vrátil srdce ku kráľovi stola. Keď sa hlavný hráč pokúsil odohrať si kárového kráľa, Východ šnapol a vrátil tref. Juh urobil neúspešný impas a urobil dohromady len štyri tromfové zdvihy, dva srdcové a jeden trefový. Bez troch.

SPRÁVNY ČAS POCHVÁLIŤ SA

Toto bol moment, ktorý si Juh zvolil na to, aby sa pochválil za dobré uhádnutie v tromfovej farbe. Bolo to také dobré uhádnutie, ktoré ho stálo hru!

Juh nemal hádať správne zahranie tromfov, pretože tromfy nemal hrať vôbec. Juh mal zobrať prvé srdce na stole a vyniesť káro, aby vyhnal eso. Juh zoberie vrátené srdce v ruke, stiahne trefové eso, na ktoré zahodí zo stola posledné srdce a pokračuje šnapovaním trefov na stole a kár v ruke - dobre známe šnapovanie "do kríža".

Juh získa jedenásť zdvihov bez najmenších ťažkostí - aj keď sa nepokúsi správne zahrať tromfy.

Bridžoví hráči sa niekedy chvália zvláštnymi vecami. "Ako dobre som uhádol tromfy!" konštatoval Juh po skončení zohrávky. "Padol by som viac, ak by som najprv zahral tromfové eso."