Nezabúdajte na licit Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
18. 04. 2009

Nezabúdajte na to, čo sa licitovalo

Rozdával Západ, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril srdcovým kráľom a Juh uvažoval o impase cez Východ proti jednej z čiernych dám. Potom sa však rozpamätal na licit a spočítal body.

Sever s Juhom majú dohromady 24 bodov, takže obrancom zvyšuje 16 bodov. Keďže konvenčná karta obrancov uvádzala pre zahájenie 1 bez tromfov silu 16-18 bodov, Západ musel mať na svoje otvorenie všetkých chýbajúcich honérov.

Juh teda vedel, že Východ nemôže mať ani jednu dámu, teda žiadny impas nesedí. Záväzok splnil tak, že dostal Západ do núteného výnosu.

ELIMINÁCIA A VPUSTENIE

Juh zobral prvý zdvih srdcovým esom, šnapol v ruke srdce, prešiel na stôl károvým esom a šnapol druhé malé srdce. Potom si Juh odohral kráľa a dámu v kárach. Našťastie Západ musel stále pridávať do farby. Tým Juh eliminoval dve farby.

Juh potom vyniesol pikovú desiatku a Západ zobral zdvih dámou. Ak by Západ vrátil tromf, Juh by stratil len jeden tromfový zdvih a mohol by si dovoliť odovzdať dva trefy. Ak by Západ vrátil tref, Juh by stratil len jeden tref a mohol by si dovoliť odovzdať dva piky. Ďalšia možnosť - zahranie posledného kára do dvojitej šikeny - umožní zbaviť sa jedného trefa na stole, a zase si hlavný hráč môže dovoliť odovzdať dva pikové zdvihy.

Ak nezabudnete na licit, uvidíte, že niektoré rozdania môžete hrať tak, ako by všetky karty boli lícom hore na stole. Takto sa dá splniť aj záväzok štyri piky.