Brilantné zahrania v konverzácii Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
11. 04. 2009

Brilantné zahrania v konverzácii

Rozdával Sever, Východ-Západ v druhej hre
Výnos – srdcová dáma

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril srdcovou dámou, hlavný hráč položil kráľa a Východ pokryl esom. Juh šnapol a vyniesol pikovú dámu, aby vyhnal kráľa.

"Keď už nebol srdcový kráľ na stole," komentoval Východ na druhý deň pri obede, "veľmi to zvádzalo vyniesť ďalšie srdce. To by Juhu umožnilo splniť záväzok. Juh vyženie pikové eso, dotromfuje, vypracuje si kára a zbaví sa dvoch trefov na kára stola."

"Ako si teda porazil záväzok?" spýtal sa jeden zo spolustolovníkov. Druhé pravidlo bridžovej konverzácie je pozvať na obed jedného priamočiareho človeka, aby kládol pravé otázky.

JEDINÁ METÓDA

"Keď som zobral prvý tromfový zdvih, bol len jeden spôsob, ako poraziť záväzok," vysvetľoval Východ. "Bolo treba vrátiť tref, priamo do A-Q stola."

Všimnite si, že Východ nepovedal, že vrátil tref. Ak máte dobrý úsudok, viete čo urobil Východ; ak máte dobrý vkus, nebudete klásť nepríjemné otázky.

Východ má úplnú pravdu. Je si istý, že získa dva piky a káro, teda ak chce poraziť záväzok, musí zabezpečiť trefový zdvih. Východ zahrá tref po zdvihu na pikového kráľa a ďalší tref po zdvihu na pikové eso. Keď Východ získa zadvih na kárového kráľa, stiahne si tref.

Čo Východ naozaj vrátil, keď zobral zdvih na pikového kráľa? Nie som donášač, ale som rád, že som do prvého zdvihu pridal zo stola srdcového kráľa.

Viac krásnych zahraní sa urobí v konverzácii než pri bridžovom stole. Keď hovoríte o správnom zahraní na druhý deň, zapamätajte si prvé pravidlo: Nehovorte priamo, či ste Vy priamo urobili alebo neurobili brilantné zahranie.