Parlament by mal zakázať zlé rozlohy Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
06. 04. 2009

Parlament by mal zakázať zlé rozlohy

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Juh šnapol druhé srdce, v troch kolách vytromfoval a zahral dve najvyššie kára. Keď Východ odhodil srdce, bol to pre hlavného hráča šok.

Keďže Juh už nemal tromfy, nemohol vyšnapovať kárového dolníka a potom sa ešte dostať do ruky, aby si odohral zvyšok farby. Odohral preto károvú dámu, zo stola zahodil pik a skúsil pikový impas v nádeji, že v pikoch stratí len jeden zdvih.

Smola. Piky sa delili zle a Juh jedenkrát padol.

Ak nechcete v ďalšom volebnom období znovu kandidovať, mohli by ste poukázať na to, že záväzok Juhu je pevný proti akejkoľvek rozlohe, a že nie je treba zákon na jeho ochranu.

MUSÍ IMPASOVAŤ

Juh by mal stiahnuť v troch kolách tromfy končiac na stole, potom vyniesť káro a impasovať desiatkou. Kontrakt je bezpečný, či už impas sedí alebo nesedí.

Ak impas sedí, Juh si môže odohrať ešte tri vysoké kára a zahodiť zo stola dva malé piky. Potom zahrá piky a odovzdá nanajvýš jeden pikový zdvih.

Ak kárový impas nesedí a Západ zoberie dolníkom a vráti pik, Juh môže zobrať na stole esom a vyniesť zo stola druhé káro a odohrať si zvyšok kár. Zo stola zahodí všetky štyri piky a napokon si šnapne pik posledným trefom.

Ak vám ide o preferencie a chcete byť znovu zvolený, lebo sa vám vo vláde páči, mali by ste navrhnúť zákon, ktorý zakáže, aby sa v jednom rozdaní dve farby delili zle. Niečo s tým treba robiť, inak polovica bridžových hráčov na Slovensku skrachuje.