Dummy reversal Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
06. 04. 2009

Namiesto hádania zohrávajte náležite

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – kárová dvojka

Ako sa rozdanie hralo: Juh zobral na stole prvý zdvih a zahral srdcového dolníka. Keď dolník zobral zdvih, pokračoval malým srdcom.

Východ vzal druhý zdvih srdcovým esom a vrátil tromf. "Ďakujem za pomoc", poznamenal Juh priateľsky. "Keď teraz uhádnem trefového kráľa, bude to v suchu."

Ak by si hlavný hráč myslel, že trefového kráľa má Západ, mohol by odohrať piky a zahodiť zo stola tref. Potom by mohol odohrať trefové eso a vyniesť trefovú dámu na šnapovací impas.

ODHADOL ZLE

Hlavný hráč sa rozhodol hrať na trefového kráľa u Východu. Prešiel na stôl pikovou dámou a vyniesol trefovú desiatku, ale impas nesedel.

Za svoj neúspech si Juh mohol sám, pretože záväzok bol neporaziteľný bez ohľadu na to, kto mal trefového kráľa.

Juh by mal začať odohratím najvyšších kár, na druhé káro zahodiť tref, potom mal šnapnúť káro srdcovou dámou. Potom mal vyniesť malé srdce k sedmičke stola. Ak by Východ nevzal esom, Juh šnapne posledné káro srdcovým kráľom a vynesie srdcovú deviatku k desiatke stola.

Východ zoberie a vráti tref. Juh berie trefovým esom, prejde na stôl pikovou dámou a odohrá dolníka a osmičku srdcové, z ruky na ne zahodí posledné dva trefy. Potom zoberie zvyšok zdvihov vysokými pikami, čím splní slem bez potreby robiť trefový impas.

Toto zahranie sa nazýva v angličtine "dummy reversal", u nás sa zvykne označovať ako "obrátený stôl". Princíp je ten, že hlavný hráč používa tromfy v ruke na šnapovanie, a na vytromfovanie použije tromfy stola.