Počítajte body hlavného hráča Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
29. 03. 2009

Počítajte body hlavného hráča

Rozdával Juh, obidve strany v prvej hre
Výnos – piková dáma

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril pikovou dámou a Východ prevzal kráľom, aby nezablokoval farbu. Juh musel tento zdvih prepustiť, lebo inak by ho pikové zdvihy skôr alebo neskôr porazili.

Východ nedbalo vrátil pik a Juh zobral esom na základe správneho predpokladu, že Východ začínal iba s dvomi pikami. Juh potom vyniesol srdcového dolníka na impas a Východ zobral zdvih kráľom.

Východ vrátil káro, ale už bolo príliš neskoro. Juh zobral zdvih károvým kráľom a rozohral trefy. Východ mohol dostať trefového kráľa, ale Juh mal deväť zdvihov.

TREBA SA POZASTAVIŤ

Po zobraní prvého zdvihu by sa mal východ pozastaviť a počítať body. On sám má 11 bodov a vidí deväť bodov na stole. Juh má na svoje otvorenie aspoň 16 bodov, Takže 36 zo 40 bodov je dopočítaných. Výnos Západu ukázal 3 body v pikoch, takže mimo pikov Východ môže mať maximálne jeden bod.

Z toho vyplýva, že piky nevynesú obrane zdvihy. Východ by mal preto v druhom zdvihu vyniesť malé káro. Juh zoberie károvým kráľom a skúša srdcový impas.

Východ berie srdcovým kráľom a mal by vyniesť károvú dámu, aby zamedzil náhodný blok v tejto farbe. Juh musí teraz alebo v ďalšom zdvihu vziať károvým esom. Východ sa dostane včas do zdvihu trefovým kráľom, aby zvyškom kár porazil záväzok.

Klasické otvorenie jeden bez tromfov ukazuje 16 až 18 honérových bodov, štandardne sa počíta 4 body za eso, 3 za kráľa, 2 za dámu a 1 za dolníka. Počítanie bodov môže pomôcť pozorným obrancom pri obrane.