Buďte pri stole bdelí Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
22. 03. 2009

Buďte pri stole bdelí, aby ste dosiahli najlepšie výsledky

Rozdával Západ, obidve strany v druhej hre
Výnos – trefový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Západ získal prvý zdvih trefovým kráľom a odolal pokušeniu urobiť automatické námesačné pokračovanie ďalším vysokým trefom.

Juh by nemusel byť bdelý pri pokračovaní trefami. Druhý tref by šnapol a vyniesol by tromf, aby vyhnal eso. Potom by zobral čokoľvek, čo Západ vráti, stiahol by tromfy a na piky stola by zahodil z ruky dve kára. Bridž je ľahká hra proti ľahkým súperom.

Keď sa rozdanie hralo, vtedy bol Západ bdelý. Vedel, že jeho partner má štyri trefy na zvýšenie na dva trefy a že Juh by druhý tref šnapol. Západ porozmýšľal o nejakom inom spôsobe, ako vypracovať porážajúci zdvih.

VYNESIE KÁRO

Po chvíľke rozmýšľania Západ zahral kárového kráľa. Juh, v hlbokom spánku, urobil chybu a zobral hneď károvým esom.

Keď Juh vyniesol tromf, Západ zobral hneď esom a vyniesol kárového dolníka. Východ, ktorý pochopil o čo ide, prevzal dolníka dámou a vyniesol tretie káro, čím umožnil Západu získať porážajúci zdvih srdcovou deviatkou.

Hlavný hráč mal odmietnuť prvý kárový zdvih, aby sa chránil proti tomu, čo sa presne stalo. Hlavný hráč by zobral druhé káro, ale Západ by nemohol dostať na výnos svojho partnera, aby mu dal kárový šnap.

Väčšinu rozdaní v bridži môžete hrať napoly v spánku, a získate presne rovnaké výsledky, ako keby ste boli bdelí. Príležitostne výsledok rozdania závisí na tom, ktorá strana je bdelá a ktorá strana drieme.