Pripravte sa na zlé rozlohy Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
22. 03. 2009

Pripravte sa na zlé rozlohy

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – kárový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Juh zobral prvý zdvih károvým esom v vyniesol malý tromf. Západ pridal päťku a stôl zobral zdvih dolníkom. Keď Východ zahodil malý tref, Juh zakvílil ako zranený orangután. Nepríjemný zvuk.

Juh teraz musel stratiť dva tromfy, srdce a káro. Mínus jedna.

Ak sa takéto niečo stane jednému z vašich priateľov, povedzte mu, že má šťastie. Keď vám prestane ďakovať za toto konštatovanie, môžete mu povedať prečo. Nebolo by pomoci, ak by všetky štyri tromfy držal Východ, ale rozdanie by mal splniť, ak všetky štyri tromfy má Západ.

VYNESIE KRÁĽA

Po zobraní kárového esa, Juh by mal vyniesť pikového kráľa. Akékoľvek zahranie je dobré, ak sa tromfy delia normálne, ale vynesenie kráľa chráni proti štyrom tromfom v ruke Západu.

Západ zoberie pikovým esom, odohrá si vysoké káro a zahrá tref. Juh zoberie a vynesie pik cez Západ, keďže už zistil zlé rozdelenie.

Západ položí pikovú deviatku a stôl zoberie zdvih dolníkom. Juh sa dostane do ruky trefom, aby vyniesol ďalší pik, a teraz 10-5 pikové Západu sú chytené pred Q-8 pikovými stola.

Existuje niekoľko spôsobov zohrania zvyšku rozdania, ale takmer všetky fungujú. Hlavný problém je zamedziť strate dvoch tromfových zdvihov.

Nie je treba myslieť si, že ste nevinnou obeťou nepriazne osudu ak sa ukáže, že jeden zo súperov má všetky chýbajúce tromfy. Mali by ste očakávať tento druh rozdelenia asi v jednom z desiatich prípadov, a ak sa dá, mali by ste urobiť proti tomu opatrenia.