Priaznivé rozdelenie je druhá šanca Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
17. 03. 2009

Priaznivé rozdelenie je druhá šanca

Rozdával Juh, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – piková dáma

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril pikovou dámou a Juh zobral zdvih esom. Keďže potreboval tri trefové zdvihy, Juh sa domnieval, že jeho najlepšia šanca je, že chýbajúcich šeť trefov sa u súperov delí 3-3, takže štvrtý tref stola bude dobrý.

Juh preto vyniesol trefového kráľa, Západ zobral esom a vrátil pikového dolníka. Hlavný hráč vzal a zahral trefovú dámu a trefového dolníka. Farba sa nepodelila a Juh záväzok nesplnil.

Bolo rozumné hrať na rozdelenie trefov 3-3, ale len ako na druhú šancu. Juh by mal najprv hrať na šancu, že Západ začínal so singlom alebo dubl trefovým esom.

VYNÁŠA MALÚ

Juh by mal začať trefy vynesením malého trefa zo svojej ruky. Tak ako to leží, Západ zahrá trefovú sedmičku a stôl získa zdvih dolníkom. Hlavný hráč sa vráti do ruky károm a vynesie svoj druhý malý tref.

Tentoraz Západ musí dať svoje eso. Dostane naňho len malý tref zo stola. Juh potom môže dostať druhý trefový zdvih na kráľa v ruke, prejsť na stôl károm a odohrať si trefovú dámu, čím záväzok splní.

Juh si nemôže byť istý, či Západ bude musieť zahrať trefové eso v prvom alebo druhom kole trefov, alebo či vôbec trefové eso má on. Nič ho však nestojí vyskúšať to; ak tento pokus neuspeje, ešte stále zostáva šanca hrať na rozdelenie trefov 3-3.

Vo všobecnosti, obranca, ktorý má eso, mal by sa snažiť pokryť ním kráľa alebo dámu. Naopak, hlavný hráč by sa mal snažiť vyhnať eso u súpera bez toho, že na to minie svojho honéra. Občas záväzok závisí na tom, ktorá strana má svoju možnosť na tento typ bitky.