Porazte súperov predtým, než budete relaxovať Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
17. 03. 2009

Porazte súperov predtým, než budete relaxovať

Rozdával Západ, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – srdcový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Západ otvoril srdcovým kráľom a pokračoval dámou, v domnení, že je bezpečné hrať takú silnú farbu. Pokračovanie v srdciach bolo tak bezpečné, že to umožnilo Juhu splniť záväzok.

Juh šnapol druhé srdce a vyniesol tromf, aby vyhnal eso. Východ vzal esom a z nedostatku niečoho lepšieho vrátil tromf. Hlavný hráč skúsil kárový impas, Východ zobral zdvih dámou, a obrana tým bola na konci s dychom. Kárový kráľ vypadol v druhom kole kár a Juh už nemal žiadny problém.

VZDAL SA KONTROLY

Západ musel vedieť, že Juh šnapne druhé srdce. Skok Východu na tri srdcia ukázal štvorkartovú podporu, čo ponechalo Juhu len jedno srdce. Vynesenie druhého srdca znamenalo zrieknutie sa kontroly nad zohrávkou v prospech hlavného hráča.

Západ mohol vidieť, že jeho kárový kráľ je bezcenný, ak jeho partner nemá dámu. Ale ak Východ naozaj má károvú dámu, rýchla akcia by mohla viesť ku károvému šnapu.

V druhom zdvihu by mal Západ vyniesť kárového kráľa namiesto druhého kola srdcí. Hlavný hráč zoberie na stole károvým esom a vynesie tromf.

Teraz Východ musí vskočiť tromfovým esom, odohrať károvú dámu a zahrať tretie káro v čase, keď ešte Západ má tromf. Západ šnapne a tým porazí záväzok.

Nie je nič nebezpečné na vynášaní z A-K-Q proti hlavnému hráčovi. Nebezpečenstvo prichádza vtedy, keď namiesto uvažovania relaxujete.