Kľúčové odhodenie Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
08. 03. 2009

Kľúčové odhodenie potrebné na splnenie záväzku

Rozdával Západ, všetci v druhej hre
Výnos – srdcová sedmička

Ako sa rozdanie hralo: Ponuková kontra Juhu, po ktorej nasledoval skok na 2 bez tromfov, ukázala silu otvorenia silné dva bez tromfov. Sever sa rozhodol prijať výzvu na hru, pretože Juh spoľahlivo licitoval a výborne zohrával.

Západ otvoril srdcovou sedmičkou a Juh dvakrát prepustil srdcia, na tretie srdce zahodil zo stola pik. Juh videl, že by nesplnil, ak by sa pokúšal vypracovať niektorú čiernu farbu, keďže Východ by zobral čierneho kráľa a štyri srdcové zdvihy.

Juh našiel odpoveď na svoj problém stiahnutím troch vrchných kár a potom vyniesol srdce, ktorým vpustil Východ na výnos.

PONECHÁ SI SPRÁVNE KARTY

Východ si stiahol svoje posledné srdce, a hlavný hráč nemal žiadny problém ponechať si päť správnych kariet na stole: kárového dolníka a dubl dolníka v každej z čiernych farieb.

Kľúčové zahranie pre Juh bolo jeho vlastné odhodenie na piate srdce. Ak by Juh zahodil malý tref alebo malý pik, Východ by vyniesol tú farbu, umožniac Juhu zobrať dámu a eso v tej farbe. Juh by však bol uväznený vo vlastnej ruke, a musel by dať Východu zdvih na druhého čierneho kráľa.

Juh splnil záväzok odhodením čiernej dámy. Bez ohľadu na to, ktorú farbu Východ vrátil, Juh sa mohol dostať na stôl dolníkom v tej farbe. Potom si mohol stiahnuť kárového dolníka a urobiť impas, aby získal zvyšok zdvihov.

Môžete prejaviť nadšenie nad dolníkovým pokerom, ale nie v bridži. So štyrmi dolníkmi ste oprávnený licitovať, len ak váš partner licitoval veľmi silno a istotne vie vyťažiť z kariet maximum.