Nedajte nepriateľovi šancu Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
01. 03. 2009

Nedajte nepriateľovi šancu, aby vás porazil

Rozdával Juh, všetci v druhej hre
Výnos – kárová desiatka

Ako sa rozdanie hralo: Juh položil do prvého zdvihu zo stola károvú dámu, Východ prikryl kráľom a Juh zobral zdvih esom. Hlavný hráč vyniesol tref k esu stola a vrátil srdce ku kráľovi, ktorého Západ prebil esom.

Západ vrátil srdce k dáme a Juh šnapol srdce na stole. Teraz hlavný hráč vrátil káro, Východ zobral zdvih dolníkom a vrátil pik, aby zredukoval šnapovaciu silu stola. Juh pustil pik k sedmičke stola.

Doteraz nikto nemohol nájsť chybičku na metóde, akou Juh zohrával rozdanie. Tá nastala čoskoro, pretože Juh prebil tref a vrátil káro, ktoré šnapol na stole pikovou deviatkou.

STÁLO HO TO HRU

Toto bolo športové zahranie Juhu, ktoré ho stálo stratu záväzku. Východ nadšnapol kráľom a vyniesol ďalší pik, čím vymazal posledný tromf stola. Juh mal ešte stále v ruke jedno káro a nemohol ho zjesť, keďže súperi ho veľmi pozorne sledovali.

Menej športový Juh by si zaistil záväzok šnapnutím tretieho kola kár tromfovým esom a nie deviatkou. Juh by sa potom vrátil do ruky šnapnutím trefa a šnapol by svoje posledné káro pikovou deviatkou. Východ si môže zobrať zdvih pikovým kráľom teraz alebo neskoršie, ale záväzok poraziť nemôže.

Niektorí hráči dávajú svojim súperom každú možnú šancu, aby ich porazili. Táto športová, ale nie veľmi rozumná metóda nerobí dobre vášmu bankovému kontu.