Nepodceňujte súpera Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
01. 03. 2009

Uvažujte o reálnej príčine zahrania súpera

Rozdával Juh, všetci v druhej hre
Výnos – srdcová dvojka

Ako sa rozdanie hralo: Hlavný hráč zobral na stole a spočítal svoje zdvihy: dve srdcia, káro a tri trefy. Keďže nebolo času vypracovať si ďalšie káro, Juh potreboval na splnenie záväzku tri pikové zdvihy.

Hlavný hráč vyniesol zo stola malý pik a pozeral s opovrhnutím na eso, ktoré priložil Východ. Juh bol presvedčený, že je to beznádejný hráč, ktorý urobil beznádejné zahranie.

Juh a Západ pridali malý pik a Východ vrátil srdce k stolu. Hlavný hráč vyniesol ďalší pik ku kráľovi, od Východu vypadol dolník. Teraz bola desiatka Juhu dobrá, ale nemal sa ako dostať na stôl, aby si odohral dámu. Ak by prebral desiatku dámou, Západu by zostala vysoká deviatka.

Skrátka, Juh získal len dva pikové zdvihy a výsledok bol mínus jedna.

MAL BY UVAŽOVAŤ

Namiesto podceňovania a ohŕňania nosom, Juh by mal uvažovať, prečo sa Juh tak ponáhľal s pikovým esom. Ak má východ singl eso, Juhu nič nepomôže; toto je však málo pravdepodobné. Oveľa pravdepodobnejšie bolo, že Východ mal dubl A-J.

Ak by došiel Juh k tomuto uzáveru, do esa Východu by zahodil pikovú desiatku. Východ by vrátil srdce k stolu a hlavný hráč by vyniesol pik ku kráľovi, ktorý by prikryl dolníka Východu. Teraz by Juh mohol vyniesť svoju pikovú trojku na impas k pikovej osmičke. Toto by prinieslo tri pikové zdvihy, ktoré Juh potreboval pre svoj záväzok.

Keď súper urobí slabé zahranie, neuvažujte automaticky, že sa dopustil chyby. Skúste si predstaviť karty, ktoré môže mať na to, aby jeho zahranie bolo normálne. Ani v bridži sa podceňovanie súpera nevypláca.