Odložte impas Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
22. 02. 2009

Odložte impas vo farbe súpera

Rozdával Juh, všetci v prvej hre
Výnos – srdcová desiatka

Ako sa rozdanie hralo: Keď Západ vynáša srdcovú desiatku, máte pokušenie zahrať zo stola dolníka. Ak by aj Východ dal dámu, stále ešte môžete vziať esom.

Toto neprináša žiadnu výhodu. Ak zoberiete prvý srdcový zadvih takto plný honérov, Západ je už len jeden zdvih od vypracovania svojej farby. Dostane sa do ruky jedným esom a vyrazí srdcového kráľa, potom sa dostane do ruky druhým esom práve včas, aby záväzok porazil zvyškom svojich srdcí.

Záväzok môžete splniť, ak zahráte v prvom zdvihu zo stola malé srdce namiesto dolníka. Zoberte srdcovým esom a vyneste niektorú lacnú farbu.

Ak má Východ jedno z chýbajúcich es a Vy vynesiete túto farbu ako prvú, nebude môcť vrátiť srdce do K-J stola. Odmietnutý impas v prvom zdvihu vám pomohol.

UŽITOČNÁ KRÁTKOSŤ

V tomto prípade Západ má obidve esá a preto príde do ruky bez ohľadu na to, ktorú farbu načnete skorej. Západ pokračuje ďalším srdcom, a tentoraz skúšate impas srdcovým dolníkom (keďže nemôžete vedieť, že dáma je už singl).

"Veľká vec" môžete namietnuť. "Aký je rozdiel medzi stratením zdvihu srdcovou dámou skoro alebo neskoršie?"

Rozdiel je v splnenej hre. Keď urobíte neúspešný srdcový impas neskoršie, Východ už nemá srdcia a nemôže srdce vrátiť. Bez ohľadu na to, ktorú farbu Východ vráti, máte čas vyraziť druhé eso Západu a tak si zaistiť desať zdvihov.

Obyčajne sa vypláca odložiť impas vo farbe súpera. Niekedy vás to zachráni, keď je chýbajúci honér singl alebo dubl.