Nevzdávajte sa príliš skoro Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
22. 02. 2009

Nevzdávajte sa príliš skoro

Rozdával Sever, Sever-Juh v druhej hre
Výnos – srdcový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Ak by Sever-Juh používali trensfery, mohol zohrávať sever, ktorý je expert. Juh nebol expert a domieval sa, že môže vyhrať, ak Západ má kárové eso, a že má dobré šance, ak pikového kráľa má Východ.

Hlavný hráč zobral zdvih na stole srdcovým esom a pokúsil sa o impas k pikovej dáme. Keď impas vyšiel, prešiel na stôl trefom a zahral ďalší pikový impas k dolníkovi. Dolník držal, ale Západ už pika nepriznal.

Juh potom vyniesol káro ku kráľovi stola, ale Východ získal zdvih esom. "Mínus jedna" vyhlásil Juh, keďže odovzdal tromf, srdce a dve kára.

PRÍLIŠ SKORO

Juh sa vzdal príliš skoro. Nebolo treba stratiť tromfový zdvih, aj keď stôl už tromfy nemal.

Po vyhraní druhého pikového impasu, Juh by mal vyniesť tref k stolu a šnapnúť v ruke tref. Len potom by mal vyniesť káro.

Východ zoberie kárové eso a vráti kárového dolníka k dáme stola. Juh prebije posledný tref stola a odíde z ruky srdcom alebo károm.

Doteraz Juh zobral osem zdvihov a zostáva mu v tromfoch A-10. Skôr alebo neskôr Juh urobí obidva svoje tromfy, čím záväzok splní.

Keď máte ako partnera experta, mali by ste licitovať tak, aby podľa možnosti zohrával on. Druhá možnosť je, že sa štúdiom a napríklad aj poučením sa z bridžových miniatúr stanete expertom aj Vy.