Počítajte svoje víťazné zdvihy Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
15. 02. 2009

V ťažkom rozdaní počítajte tiež svoje víťazné zdvihy

Rozdával Juh, Východ-Západ v druhej hre
Výnos – trefový kráľ

Ako sa rozdanie hralo: Juh si myslel, že stratí iba jeden tref a dve srdcia. Šnapol druhý tref, v troch kolách vytromfoval a vyniesol srdce. Východ zobral zdvih srdcovým kráľom a rafinovane zahral tref.

Hlavný hráč šnapol posledným tromfom stola, z ruky odhodil srdce a vyhnal srdcové eso. Západ vrátil ďalší tref, čím vyrazil Juhu posledný tromf.

Juh mal teraz 10-5 v srdciach a musel odovzdať Západu posledný zdvih na srdcovú deviatku, alebo Východu na vysoké káro. Mínus jedna.

RÝCHLY PREDPOKLAD

Juh by nemal predpokladať, že má len dve stratové srdcia. Toto môže byť pravda, len ak sa mu podarí šnapnúť jedno-dve srdcia na stole. Pre túto príčinu si nemôže dovoliť stiahnuť mtromfy.

Po šnapnutí druhého trefa Juh by mal hneď vyniesť srdce. Ak Východ vráti tref, stôl môže šnapnúť a bude mať stále ešte dosť tromfov na šnapnutie jedného či dvoch srdcí.

Juh môže vydať dve srdcia, môže šnapnúť srdce na stole tromfovým esom a môže vytromfovať a nárokovať si zvyšok zdvihov.

Juh môže splniť záväzok vypracovaním kár stola namiesto svojich srdcí (hoci toto je menej vhodný spôsob zohrávky). Môže šnapnúť druhý tref, stiahnuť eso a kráľa kárové a šnapnúť káro. Stiahne kráľa a eso pikové, šnapne ďalšie káro a potom šnapne na stole, aby stiahol posledný tromf a odohrá si dobré káro.

Keď hráte ťažké rozdanie v tromfovom záväzku, nestačí počítať stratové zdvihy. Počítajte taktiež víťazné zdvihy. Môžete zistiť, že potrebuje viac víťazných zdvihov aj napriek prvému rýchlemu odhadu stratových zdvihov.