Impas na obidve strany Tlačiť E-mail
Napísal Pavel Mokráň   
15. 02. 2009

Impas na obidve strany nie je rovnaký

Rozdával Juh, obidve strany v druhej hre
Výnos – srdcová dvojka

Ako sa rozdanie hralo: Hlavný hráč zobral prvý zdvih na stole srdcovým kráľom a niekoľko minút civel na strop v snahe rozhodnúť sa, ktorý súper má trefovú dámu. Napokon stiahol na stole trefového kráľa a vyniesol trefovú desiatku na impas.

Západ zobral trefovou dámou a vrátil srdcovú trojku, čim pripravil Juhu ďalšiu dilemu. Potreboval by len dva srdcové zdvihy, ak by sa chýbajúce piky delili 3-3, ale šance boli jasne 2 ku 1 v neprospech tejto možnosti. Mal aj určité pochybnosti, či by Západ vyniesol spod dámy proti beztromfovému slemu.

Po minútach pochybností sa Juh rozhodol pre srdcový impas. Mínus jedna, a zároveň sa potvrdila teória, že aj po šesťsto rokoch osol zostal oslom.

NIE UPROSTRED

Juh nebol presne uprostred medzi svojimi dvoma možnosťami výberu. Správne zahranie bolo vyniesť tref k esu a potom vyniesť tref na impas desiatkou stola. Ak zoberie zdvih, Juh môže zanechať trefy a vypracovať si tretie srdce.

Výhoda príde ak impas nebude úspešný. Ak má Východ trefovú dámu, nemôže bezpečne vrátiť srdce. Juh bude mať čas otestovať piky predtým, než sa vráti k srdciam. Keď sa piky delia 3-3, Juh urobí svoj slem bez ďalšieho rizika. Len ak trefový impas nebude sedieť a piky sa rozdelia zle, bude sa Juh musieť rozhodovať o srdciach.

Je jasnou výhodou odložiť rozhodovanie, pokým sa nezískajú všetky dôkazy. Juh by mal hrať tak, aby si udržal túto výhodu.

Pred viac ako šesťsto rokmi francúzsky filozof napísal, že osol uprostred medzi dvoma stohmi sena umrie od hladu, lebo sa nebude vedieť rozhodnúť, ku ktorej hromádke vykročiť. Niekedy to platí aj o bridžových hráčoch.